Praktické tipy
Ak chcete zabrániť vzniku zubného kazu, minimalizujte výskyt baktérií v ústnej dutine a tvorbu kyselín. Sledujte svoju stravu a frekvenciu jedenia. Dajte si pozor na príjem sladkých a kyslých potravín. Postup po jedle - bezprostredne po jedle použite dentálnu vodu.
Žujte žuvačky bez cukru s xylitolom, ktoré regulujú kyslosť, potláčajú rast baktérií a stimulujú tvorbu slín. Na načasovaní záleží - po konzumácii kyslých alebo sladkých potravín počkajte 30 minút a až potom si vyčistite zuby, aby ste zabránili prenikaniu cukru a kyseliny do zubov. Alebo si namiesto toho opláchnite zuby vodou.
Uprednostnite ústnu hygienu - pravidelne si čistite zuby zubnou kefkou a niťou, aby ste sa dostali do medzizubných priestorov. Využívajte fluorid - používajte zubnú pastu s obsahom fluóru. Informujte sa u svojho zubného lekára o aplikácii fluoridových lakov. Profesionálna starostlivosť o zuby - naplánujte si čistenie zubov aspoň dvakrát ročne alebo častejšie, ak máte sklon k ochoreniam ďasien alebo zubnému kazu.