Krupicové guľky s jahodami
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 1 vajce
- štipku soli
- 1 lyžicu cukru
- 130 g pšeničnej krupice
- jahody
Na posypanie:
- strúhanku
- práškový cukor
- maslo
Príprava: 15 minút
Varenie: 10 minút
Postup:
V miske zmiešajte tvaroh s vajcom, so štipkou soli a s lyžicou cukru. Pridajte toľko pšeničnej krupice, aby vznikla polotuhá hmota. Chvíľu počkajte, kým krupica nasiakne vlhkosť. Kúsok cesta hoďte do vriacej vody, aby ste zistili, či drží a nerozpadne sa. Ak sa rozpadá, vmiešajte ešte trochu krupice. Z cesta odoberajte kúsky a baľte do nich umyté a osušené jahody. Vytvarujte guľky. Vyvarte ich v mierne vriacej vode - počkajte, kým nevyplávajú navrch a povarte ešte dve-tri minúty. Ak urobíte väčšie guľky, varte ich trochu dlhšie. Strúhanku opražte na suchej panvici a potom do nej pridajte cukor. Teplé guľky posypte sladkou strúhankou a prelejte roztopeným maslom.