Avšak prekvapením je, že sa rôzne druhy líšia dosť výrazne aj svojím zložením, čo sa zásadne prejavuje aj v kvalite nátierky. Arašidovým nátierkam sa väčšinou nepovie inak ako arašidové maslo. Oficiálne by sa však toto súslovie na etiketách v slovenčine používať nemalo. „Slovo maslo je totiž v EÚ vyhradené iba pre mliečny výrobok s 80 až 90 % mliečneho tuku,“ vysvetľuje šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová. Odborníkov z dTest prekvapila analýza kvality tuku.
Viac ako polovicu hmotnosti arašidového masla tvorí arašidový olej, od kondície ktorého závisí kvalita celého výrobku. Veľmi výrazne rozdiely medzi arašidovými nátierkami a maslami rôznych druhov vynikli pri senzorickom hodnotení. Na chuť, vôňu, vzhľad a konzistenciu výrobkov sa v tomto prípade zameral panel desiatich hodnotiteľov.