Podotkla, že hlávkový šalát obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. "Ukrýva sa v ňom množstvo vitamínov - B1, B2, B6, B9, C, E, K - a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny," priblížila.
Konzumácia šalátu podľa jej slov môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek, zabezpečí lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme, posilní nervy a pomôže aj pri redukcii hmotnosti. "Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov, a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," dodala Blažová.
Vitamín C a betakarotén v šaláte zároveň chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi, a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík znižuje krvný tlak a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny "dobrého cholesterolu" a zároveň na zníženie hladiny "zlého cholesterolu".
Viac sa dočítate na druhej strane →