Zelená zelenina zároveň znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. "Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín, takisto obsahuje lactucaxantín - antidiabetický karotenoid, ktorý znižuje hladinu glukózy," ozrejmila odborníčka.
Podotkla, že pri rozrezaní šalátu vidieť bielu tekutinu, ktorá obsahuje laktukarium. Ide o látku s relaxačnými a spánok vyvolávajúcimi účinkami. V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín. Ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. "V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom takisto prítomný, znižuje vznik katarakty - sivého zákalu," dodala Blažová.