Toto skontrolujte:
Stonka
- tmavá suchá stonka značí, že plod je zrelý
- ak je, naopak, zelená, môže to znamenať, že melón bol príliš skoro odtrhnutý, preto je nezrelý
- na opačnej strane oproti stonke melón nesmie byť mäkký
Žltá škvrna
- melóny rastú na zemi, a tam, kde ležia na pôde, vznikne škvrna
- čím je bledé miesto, kde melón ležal na pôde, tmavšie, tým je melón sladší
Farba
- dokonalý zrelý melón má tmavozelený odtieň s peknou kresbou
- lesklá a jasná farba môže prezrádzať, že plod bude prezretý
- pruhy sú výrazné a jasné
Poklopanie
- uchopte ho pevne do jednej ruky a poklopte naň prstami
- príliš hlboký zvuk značí, že je prezretý
- je lepšie, keď sa ozýva vyšší tón, a nie príliš nízky a hlboký
Dužina
- ak kupujete už nakrájaný melón, vyberajte ten so sýtočervenou dužinou a s tmavohnedými až čiernymi jadierkami
- nevyberajte kúsky s bielymi pruhmi a bielymi jadierkami
- nekupujte ani plod, v ktorom sa oddeľujú jadierka od dužiny
Hmotnosť
- plod má byť naozaj ťažký
- porovnajte melóny s podobnou veľkosťou a vyberte si ten najťažší
Tvar
- hľadajte pevný kus bez mäkkých miest, škrabancov či iných poškodení
- má mať pravidelný tvar bez nerovných častí či zárezov
- ak sa na ňom nachádzajú rôzne nezrovnalosti, môže to značiť, že pri pestovaní mal nepravidelné množstvo vody či slnečného žiarenia
- podlhovasté melóny sú viac vodnaté, tie pravidelného guľatého tvaru zasa sladšie
Zaujímavosť
Na Slovensku sme zvyknutí na oválne melóny, no napríklad v Japonsku sú veľmi populárne melóny v tvare kocky. Príčinou tohto nápadu bolo, že klasické guľaté melóny zaberali objemný priestor v chladničkách, skladoch, a hlavne pri preprave. Tie v tvare kocky sú uložené jeden vedľa druhého a na sebe bez vzduchových medzier a zaberú o tretinu menej miesta ako klasické. Tajomstvo spočíva v špeciálnej priesvitnej klietke, v ktorej melón dorastie do požadovaného tvaru.
Ako treba skladovať melón
Pri izbovej teplote
Ak melón ešte nie je ani narezaný, tak ho pokojne nechajte na kuchynskom stole, nie na priamom slnku. Vydrží aj vyše 2 týždňov.
V chladničke
Nenarezaný vydrží v chladničke ešte dlhšie, avšak málokto má na to v chladničke priestor. Lepšie je nakrájať ho a uzavrieť do vzduchotesnej nádoby. Vydrží niekoľko dní, po týždni však už začne výrazne strácať šťavnatosť.
V mrazničke
Nakrájajte melón na menšie kúsky a dajte ho zamraziť na plechu, aby sa kúsky navzájom nedotýkali. Po zamrznutí ich môžete uložiť do jednej nádoby na seba. Vydrží tak mesiace.