"Závažná potravinová chudoba detí opisuje deti, ktoré prežívajú na veľmi chudobnej strave, takže konzumujú len dve alebo menej skupín potravín," uviedla Harriet Torlesseová, hlavná autorka novej správy UNICEF, ktorá bola zverejnená v stredu. "V dnešnej dobe, keď vieme, čo treba urobiť, je to šokujúce," dodala.
UNICEF odporúča, aby malé deti denne konzumovali potraviny z piatich z ôsmich hlavných skupín - materské mlieko, obilniny, korene, hľuzy a strukoviny, orechy a semená, mliečne výrobky, mäso, hydinu a ryby, vajcia, ovocie a zeleninu - bohaté na vitamín A a ostatné ovocie a zeleninu.
Vieme, prečo by ste mali jesť lokálne potraviny
Avšak 440 miliónov detí mladších ako päť rokov žijúcich v približne 100 krajinách s nízkymi a strednými príjmami žije v potravinovej chudobe, čo znamená, že nemajú každý deň prístup k piatim skupinám potravín. Z nich 181 miliónov trpí veľkou potravinovou chudobou, pričom sa stravujú najviac z dvoch skupín potravín.
"Deti, ktoré denne konzumujú len dve skupiny potravín - napríklad ryžu a trochu mlieka - majú až o 50 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytnú závažné formy podvýživy," uviedla vo vyhlásení šéfka UNICEF Catherine Russellová.