Jahody nie sú len obľúbeným letným ovocím, ale aj skutočnou vitamínovou bombou. Toto sladké a šťavnaté ovocie je plné dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré prinášajú množstvo zdravotných výhod.
Pripravte si dobroty!
Zmrzlina
Otvoriť galériu
Ingrediencie:
Jahodová zmrzlina
Zdroj: iStock
- 500 g čerstvých jahôd
- 200 g cukru
- 300 ml smotany na šľahanie
- 200 ml kondenzovaného mlieka (sladeného)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Jahody, cukor a citrónovú šťavu spolu rozmixujeme do hladkej zmesi.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha.
- V mise zmiešame jahodovú zmes, kondenzované mlieko a vanilkový extrakt. Potom opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu.
- Hotovú zmes prelejeme do nádoby a dáme do mrazničky.
- Aby sme dosiahli krémovú konzistenciu bez kryštálikov, počas prvých 2-3 hodín mrazenia zmrzlinu každých 30 minút vyberieme a dôkladne premiešame vidličkou alebo mixérom.
- Po poslednom premiešaní necháme zmrzlinu mraziť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Otvoriť galériu
Džem bez želírovacieho cukru
Jahodový džem
Zdroj: iStock
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 1 stredne veľké jablko (pre prirodzený pektín)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
- Jahody nakrájame na menšie kúsky, jablko nastrúhame na jemnom strúhadle.
- V hrnci zmiešame jahody, nastrúhané jablko a citrónovú šťavu. Zmes privedieme k varu na strednom ohni, potom znížime teplotu a necháme variť pomaly, za občasného miešania.
- Džem varíme cca hodinu, kým nezačne hustnúť. Dôležité je pravidelne miešať, aby sa džem nepripálil.
- Hotový džem opatrne nalejeme do sterilných pohárov, necháme asi 1 cm od okraja. Poháre dobre uzavrieme viečkami. Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť, aby sa vytvorilo vákuum. Potom ich obrátime späť.
Pena
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých jahôd
- 100 g cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balenie želatíny (približne 10 g)
Postup:
- Jahody, cukor a citrónovú šťavu spolu rozmixujeme do hladkej zmesi.
- Želatínu namočíme do studenej vody podľa návodu na obale a necháme napučať. Potom ju zahrejeme na miernom ohni, kým sa úplne nerozpustí (nevaríme).
- Rozpustenú želatínu pridáme do jahodovej zmesi a dobre premiešame. Necháme chvíľu vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha a opatrne vmiešame do jahodovej zmesi.
- Hotovú penu rozdelíme do pohárov alebo misiek a dáme do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby stuhla.