Výskumný tím nedávno zistil podobnú súvislosť medzi erytritolom, chemikáliou používanou v niektorých energetických nápojoch, a vyšším rizikom srdcového infarktu a mŕtvice. Najnovšia štúdia, publikovaná v European Heart Journal, analyzovala údaje o viac ako 3 000 pacientoch z USA a Európy. Zistilo sa, že vysoké hladiny xylitolu boli spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych príhod počas trojročného obdobia. U tretiny pacientov s najvyšším množstvom xylitolu v krvnej plazme bola vyššia pravdepodobnosť kardiovaskulárnej príhody.
Na potvrdenie týchto zistení výskumníci vykonali predklinické testy, ktoré ukázali, že xylitol spôsobuje zrážanie krvných doštičiek a zvyšuje riziko krvných zrazenín. Výskumníci tiež sledovali aktivitu krvných doštičiek u ľudí, ktorí pili nápoj sladený xylitolom, v porovnaní s tými, ktorí pili nápoj sladený glukózou. Zistili, že koagulačná schopnosť sa výrazne zvýšila ihneď po konzumácii xylitolu, ale nie po konzumácii glukózy.