Výskumníci uviedli, že sú rozhodne potrebné ďalšie štúdie na posúdenie dlhodobej bezpečnosti konzumácie xylitolu pre kardiovaskulárne zdravie. Poznamenali tiež, že štúdia mala niekoľko obmedzení. Mohli totiž potvrdiť len súvislosť medzi xylitolom a infarktom a mŕtvicou, nie to, že sladidlo spôsobilo tieto zdravotné udalosti.
Carla Saunders, prezidentka Calorie Control Council, reagovala na štúdiu slovami: “Výsledky tejto štúdie sú v rozpore s desaťročiami vedeckých dôkazov potvrdzujúcich bezpečnosť a účinnosť nízkokalorických sladidiel, ako je xylitol, uznávaných globálnymi zdravotníckymi a regulačnými agentúrami. Aj keď autori použili viacero metód, treba poznamenať, že zistenia sú obmedzené len v ich schopnosti vytvoriť asociáciu. Tieto zistenia môžu každopádne negatívne ovplyvniť tých, ktorí sa spoliehajú na alternatívne sladidlá ako nástroj na zlepšenie svojho zdravia."