Konzumácia väčšieho množstva potravín a produktov obsahujúcich xylitol môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych príhod spôsobených krvnými zrazeninami, uviedli výskumníci z Cleveland Clinic. Toto bežné náhradné sladidlo, známe ako cukrový alkohol, kombinuje vlastnosti cukru a alkoholu. Často sa používa v sladkostiach bez cukru, žuvačkách, koláčoch, sušienkach, zubných pastách a ústnych vodách, a tiež v niektorých arašidových maslách.
Doktor Hazen, predseda kardiovaskulárnych a metabolických vied na Lerner Research Institute v Cleveland Clinic, povedal: “Táto štúdia zdôrazňuje okamžitú potrebu preskúmania cukrových alkoholov a umelých sladidiel, najmä keď sú naďalej odporúčané v boji proti obezite a cukrovke. Neznamená to, že by sme mali prestať používať zubné pasty obsahujúce xylitol, ale mali by sme si byť vedomí rizika spojeného s vysokou konzumáciou xylitolu, ktorý môže zvýšiť riziko krvných zrazenín."