Archeológovia počas vykopávok v eurázijskej stepi opakovane narážajú na kovové kotly z bronzovej doby, ich účel však doteraz nebol jasný. Odpoveď ponúka štúdia medzinárodného tímu výskumníkov zo Švajčiarska, USA, Nemecka a Mongolska vedených Dr. Shevanom Wilkinom zverejnená vo vedeckom časopise Scientific Reports. Mongolskí kočovníci podľa štúdie do kotlov zbierali krv zakáľaných zvierat a vyrábali z nej krvavnice, v nádobách mohli aj uchovávať ferementované mlieko najmä jakov.
"Rôzne historické svedectvá obyvateľov stepí uvádzajú, že pravidelne pili krvi," uvádza spoluautor štúdie Dr. Bryan Miller z Michiganskej univerzity v Spojených štátoch. Výskumníci predpokladajú, že kočovníci do kotlov počas zakáľačky zbierali krv a následne z nej vyrábali krvavnice podobne, ako je tomu na území Mongolska aj v súčasnosti. "Paralely so súčasnosťou spolu s dôveryhodnými historickými svedectvami o strave a zakáľaní zvierat v danej oblasti dokazujú, že spracovávanie krvi je pevnou súčasťou tradičnej mongolskej kuchyne," dodáva Wilkin.