Všetkého veľa škodí a platí to aj v prípade soli. Denne jej skonzumujeme možno viac, ako je zdravé. Aká je prípustná miera? A ktorým potravinám by sme sa vo väčšom množstve mali vyhnúť? Napriek všetkému ľudské telo bez sodíka jednoducho nevie fungovať. Ak ste zdraví, príjem soli nemusíte výrazne znižovať.
8 rád Úradu verejného zdravotníctva SR:
- Skontrolujte obsah soli na etiketách potravín a polotovarov, ktoré zvyknete kupovať.
- Skúste si rámcovo spočítať, koľko soli denne zjete aj bez toho, aby ste siahli po soľničke.
- Môžete byť prekvapení - skrytá forma soli obvykle tvorí približne 75 až 85 % denného príjmu.
- Na úpravu chutí uprednostnite bylinky, koreniny, ocot, citrónovú šťavu, čili, paradajky, cibuľu, cesnak.
- Namiesto sterilizovanej zeleniny v slanom náleve použite čerstvú či mrazenú zeleninu, ktorá neobsahuje toľko soli.
- Ak sa aj tak rozhodnete pre sterilizovanú zeleninu, pred použitím ju aspoň opláchnite od zvyškového nálevu.
- Spočiatku sa vám môže jedlo s nižším obsahom soli zdať málo výrazné.
- Časom sa však vnímanie slanej chuti upraví a soľ v pokrmoch budete vnímať citlivejšie už v malom množstve.
Na pomoc prichádza draslík
- do jedálnička stačí pridať ovocie a zeleninu
- obsahujú totiž draslík
- podľa WHO znižuje negatívny vplyv nadmerného príjmu sodíka
- dokonca prispieva k zníženiu krvného tlaku