Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2024 00:00 | PR články
PR článok

Aká je pravda o certifikovaných potravinách?

Spoznajte príbeh potravín s logom Bio, Fairtrade či RainforestAlliance. Sú našou budúcnosťou alebo len módnym trendom?

Zelená žabka na obale kávy alebo čokolády, ktoré ste si priniesli z obchodu, niektoré potraviny označené ako „bio“, pričom iné toto logo nemajú. Viete, čo tieto symboly znamenajú? Nejde o žiaden módny výstrelok, naopak. Certifikáty majú veľký význam aj pre naše zdravie i budúcnosť planéty.

Nákupy chceme mať všetci vybavené raz-dva. Či už si pomáhame zoznamom alebo tovar hádžeme do vozíka podľa aktuálnej chuti a hladu, na čítanie etikiet nemá nikto čas. A keď už si tých pár minút nájdeme, väčšinou sledujeme predovšetkým obsah cukru, tuku alebo soli. No pokiaľ vás zaujíma aj to, aký má daná potravina dopad na životné prostredie a či za ňu farmári alebo jej výrobcovia dostali riadne zaplatené, zamerajte sa na tieto logá.

Nakupovať „bio“ sa oplatí aj vám

Čo je na tých biopotravinách také špeciálne? Napríklad to, že sa pestujú a vyrábajú ekologickým spôsobom. Teda prirodzene a zároveň kontrolovane, aby sa zbytočne nezaťažovalo životné  prostredie. V ekologickom poľnohospodárstve sa na rozdiel od toho obyčajného nepoužívajú agrochemikálie, chemické postreky alebo umelé hnojivá, zvieratá sa nesmú kŕmiť rastovými hormónmi, liekmi ani očkovať rôznymi antibiotikami.

Málokto tiež vie, že pri výrobe biopotravín je zakázané využívať potravinárske chemikálie. Nenájdete v nich umelé farbivá, sladidlá, aromatické či konzervačné látky. Bioprodukty navyše podliehajú prísnym kritériám skladovania a spracovania, aby bola zachovaná ich vysoká výživová hodnota. Certifikáciu získajú iba tie potraviny, ktoré splnia všetky stanovené kritériá.

Vedeli ste, že?

V Kauflande nájdete viac ako 400 bioproduktov, vrátane privátnej značky K-Bio. Známy reťazec ponúka široký sortiment kvalitných certifikovaných potravín, a to za výhodné ceny. Sezónne ovocie a zelenina, ale aj mliečne výrobky, detský sortiment či trvanlivé výrobky a nápoje, neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy. Pod červenou strechou kúpite bio produkty v rôznych kategóriách po celý rok.

Žabka, ktorá chráni pralesy

Organizácia Rainforest Alliance si pred viac ako tridsiatimi rokmi zvolila Listárku červenookú za svojho maskota. Tento jasnooký obojživelník sa vyskytuje v neotropických oblastiach a práve tam začali jej zakladatelia pracovať na ochrane tropických dažďových pralesov. Odvtedy táto pečať predstavuje medzinárodný symbol trvalej udržateľnosti.

Žabku najčastejšie nájdete na kakau, káve, vrátane miešaných kávových nápojoch K-To Go, čaji, citrusových plodoch alebo na banánoch. Ak ich mávate v košíku pravidelne, môžete si byť istí, že ľudia, ktorí  sa podieľajú na ich pestovaní a spracovaní, dostanú za svoju prácu adekvátne zaplatené a nedošlo k porušeniu ich ľudských práv. Rovnako sa prihliada na ochranu lesov a vodných tokov a na zachovanie rozmanitosti rastlín a živočíchov na Zemi. To sú dobré dôvody, prečo uprednostniť nákup udržateľne pestovaných potravín, čo poviete?

Otvoriť galériu

Férové nákupy pre každého

V chudobnejších oblastiach Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky zvyknú mnohí obyvatelia pracovať v nevyhovujúcich podmienkach. Ohrozené bývajú aj najmenšie deti, ktoré namiesto štúdia svojim rodinám pomáhajú prácou. Systém Fairtrade v súčasnosti zamestnáva 1,9 milióna pestovateľov a pracovníkov a okrem iného sa zasadzuje o lepšie výkupné ceny pre drobných farmárov.

Káva, čaj, ovocné džúsy a víno, trstinový cukor, kakao, banány, ryža, obilniny, korenie, bavlna či kvety označené touto známkou boli vyrobené a vypestované férovým spôsobom. Fairtrade dáva ľuďom možnosť uživiť sa za dôstojných podmienok vlastnou prácou, zaisťuje spravodlivejšie obchodné podmienky, dodržiavanie ľudských a pracovných práv a v neposlednom rade zakazuje detskú prácu. No to nie je všetko, váš fairtradový nákup pomáha predchádzať nadmernému odlesňovaniu planéty a zhoršovaniu klimatickej krízy.

EKO fakty, ktoré treba poznať

Fairtrade ruže z Afriky majú nižšiu uhlíkovú stopu než tie európske. Ako je to možné? V Afrike majú na ich pestovanie oveľa lepšie podmienky. Holandské skleníky míňajú veľké množstvo energie, dokonca väčšie, než spotrebuje prevoz rastlín lietadlom.

Rezané fairtradové ruže nájdete v sortimente Kauflandu na celom Slovensku. V roku 2023 sa ich na Slovensku predalo 644 000 stoniek, čo je o tretinu viac oproti predchádzajúcemu obdobiu. Najväčší podiel na tom má práve tento reťazec. A stojí tiež za rastom predajov banánov s certifikátom Fairtrade, a to až o 144 percent na Slovensku aj v Čechách.

Otvoriť galériu

Pokiaľ patríte k milovníkom rýb, pri nákupe si nezabudnite všímať označenie MSC, teda Marine Stewardship Council. Toto logo je zárukou, že ryby pochádzajú z dobre spravovanej a udržateľnej rybárskej spoločnosti, ktorá bola certifikovaná nezávislým orgánom podľa environmentálnej normy MSC a teda boli ulovené v oblasti s udržateľným rybolovom, čo je dôležité pre ich zachovanie pre súčasné aj budúce generácie.

Nemenej dôležitým logom, ktoré by ste nemali prehliadnuť, je ASC (Aquaculture Stewardship Council), označuje totiž výrobky pochádzajúce z udržateľne obhospodarovaných rybích fariem.

Zodpovedné nákupy sa oplatia za každých okolností a v Kauflande sa na to môžete vždy spoľahnúť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Miss Slovensko 2017 Hanka Závodná
Foto
Nádherná novina: Zo slovenskej missky je už MAMA! Podelila sa o rozkošnú FOTO
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Štát posilňuje protivzdušnú obranu: Čo sa to deje na hraniciach s Ukrajinou? Informácie vás prekvapia
(ilustračné foto).
Od obyčajnej úzkosti k neočakávanej diagnóze: Lekárove zľahčovanie príznakov mohlo stáť ženu život!
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Zarážajúce údaje: Migranti prekračujú tento prieliv v húfoch! Dosiahlo sa nové maximum
(ilustračné foto)
Do metropoly východu sa vrazí obrovský balík: Nákladná oprava! Motoristi, spozornite
Deti mali všetko vidieť, najmladší David privolal pomoc.
Zavraždená speváčka Victoria († 40): Srdcervúci ODKAZ od sestry do neba! Kde nájdu jej deti útočisko?
Muslim rebel with automatic rifle and machine-gun belt
Práva žien sú vnútorný problém: Taliban ich odmieta riešiť na základe zahraničných požiadaviek
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS)
Danko tvrdí, že má riešenie týkyjúce sa minimálnych dôchodkov: Kedy ho predstaví?
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Streľba v Belehrade: Policajt zabil útočníka, ktorý ho poranil kušou
(ilustračné foto)
Tragická správa zo Zlatých Pieskov: Mladík († 20) zomrel na známom festivale!
Magdaléna (23) a Martina (22) z Bratislavy museli použiť repelent.
Bratislavčanov terorizuje krvilačný hmyz: Mesto už zakročilo, no... Výsledok vás môže prekvapiť
Ilustračné foto
Ružinov a ukrajinský Cherson budú partnerskými mestami: Cieľom je vzájomná podpora, kultúrny a hospodársky rozvoj