Baklažánové balíčky z grilu
Na 4 porcie potrebujeme:
- 2 baklažány
- 200 g mozzarelly
- 2 paradajky
- listy bazalky (aj na ozdobu)
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- vlašské orechy
Na pyré:
- 2 červené papriky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 malú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 krajec bieleho chleba bez kôrky
- soľ
Príprava: 20 minút
Chladenie: 20 minút
Grilovanie: 20 minút
Postup:
Baklažány umyte, osušte a odstráňte z nich stopky. Nožom ich nakrájajte po dĺžke na tenké plátky. Potrebujete 16 plátkov. V hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu a plátky baklažánu v nej 2 minúty povarte. Vodu zlejte a plátky osušte. Mozzarellu nakrájajte na 8 plátkov a každú paradajku tiež na 8 plátkov (okrem prvého a posledného). Vezmite 2 plátky baklažánu a položte ich krížom cez seba. Do stredu položte plátok paradajky, osoľte a okoreňte. Pridajte lístok bazalky a plátok mozzarelly. Znovu dajte lístok bazalky a paradajku. Osoľte a okoreňte. Konce baklažánov preložte cez plnku, aby vznikol úhľadný balíček. Rovnakým spôsobom urobte ďalších sedem balíčkov. Odložte ich asi na 20 minút do chladničky. Pripravte paprikové pyré: Papriky prekrojte na polovice, zbavte ich stopky a semiačok, potrite olejom a grilujte šupkou dole, kým nezačne černieť. Cibuľu aj so šupkou grilujte, kým nezhnedne. Občas otočte. Papriku aj cibuľu nechajte mierne vychladnúť a ošúpte ich. Dajte do mixéra, pridajte ošúpaný cesnak, chlieb nakrájaný na kocky a olej. Rozmixujte dohladka. Balíčky potrite olejom a grilujte asi 10 minút. Raz otočte. Podávajte horúce, posypané vlašskými orechmi a bazalkou s paprikovým pyré.