Hovorí sa, že môžeme jesť všetko, ale s mierou, no zdá sa, že niečoho by sme si na tanier predsa len mali pridať. Skúmať svoju porciu, z čoho je zložená, či obsahuje dosť vlákniny, bielkovín alebo či neobsahuje veľa cukru, mnoho ľudí začnú až vtedy, keď chce schudnúť. Nie vždy však platí, že čím menej, tým lepšie. Varsha Khatri, nutričná poradkyňa, sa pre portál SheFinds podelila o to, čo by ľudia, ktorí chcú zhodiť nadbytočné kilá, mali do svojho jedálnička pridať.
Strukoviny
Okrem toho, že strukoviny majú prirodzene nízky obsah nasýtených tukov a sú plné vlákniny, sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. Zaradenie strukovín, ako je fazuľa, cícer a šošovica do jedálnička, vám podľa odborníčky môže pomôcť dosiahnuť váš cieľ. "Tieto potraviny sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a dôležitých minerálov, vďaka ktorým sú výnimočne užitočné pri chudnutí, kontrole hladiny cukru a zlepšovaní hladiny zlého cholesterolu," vysvetlila Khatri. "Strukoviny majú komplexné sacharidy, ktoré sa trávia pomalým tempom, čím sa predchádza náhlemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a zároveň poskytujú stále palivo."
Bobuľové ovocie
Bobuľové ovocie je bohaté na vlákninu a antioxidanty. "Zistilo sa, že antioxidanty a polyfenoly získané z bobuľového ovocia znižujú oxidačný stres a zápal, ktoré sú zodpovedné za mnohé srdcové ochorenia," objasnila Khatri, podľa ktorej by sme toto ovocie mali zaradiť do každodenného jedálnička. Ovocie ako sú čučoriedky, maliny či jahody môžete jesť len tak, no môžete si ho pridať do vločiek, kaší či spraviť z neho smoothie.