Zároveň priblížila, že klesajúci trend v spotrebe sladených nápojov je viditeľný aj bez dodatočného zdanenia. Zdôraznila, že členovia AVNM ako prví zareagovali na výzvu EÚ z roku 2015, ktorá sa týkala postupného znižovania pridaného cukru. Od roku 2015 do roku 2022 znížili jej členovia obsah cukru v nápojoch na Slovensku v priemere o 16 %, čo výrazne prispelo k zníženiu množstva vypitých kalórií spotrebiteľmi.
Na úsilie výrobcov v oblasti znižovania množstva kalórií v nápojoch však nebude podľa Morvai nová daň prihliadať. "Zastávame názor, že ak by vláda chcela skutočne radikálne zakročiť voči nadmernému príjmu cukru, mala by hovoriť o dani pre všetky potraviny, ktoré obsahujú pridaný cukor či sladilo, získané peniaze investovať do programov prevencie a samozrejme v pravidelných intervaloch vyhodnocovať účinnosť prijatých opatrení," uzavrela.