Bravčové mäso exportované do Číny, a to hlavne z krajín ako Španielsko, Dánsko, Nemecko, ktoré sú najväčšími európskymi producentmi bravčového mäsa, by podľa Forrai mohlo byť umiestnené v krajinách EÚ vrátane Slovenska.
"V prípade poklesu ceny bravčového mäsa by táto situácia nepriaznivo postihla hlavne slovenské bitúnky, ako aj slovenských spracovateľov. Tí prioritne spracovávajú čerstvé mäso z domácej produkcie, a to možno ešte s výraznejším cenovým rozdielom v porovnaní s bravčovým mäsom zo zahraničia. Tým by cenová konkurencieschopnosť slovenských výrobcov výrazne poklesla," podčiarkla.
Bravčové, ktoré z vás urobí hviezdu: Urobte roládu a upečte ju TAKTO
Forrai zároveň upozornila, že export bravčového mäsa z EÚ do Číny medziročne postupne klesá. Pri porovnaní údajov za 1. štvrťrok 2023 a 2024 ide o 23-percentný pokles. "Zároveň je však potrebné konštatovať aj dlhodobý postupný pokles počtu živých ošípaných chovaných na farmách EÚ. Počty medziročne v prvom štvrťroku 2024 poklesli o 1,3 %," dodala.