Zázračná POTRAVINA, ktorú máte doma aj vy: Znižuje riziko vzniku zákerného ochorenia!
23. 6. 2024, 0:00

Zdroj: istock
Zahrnutie primeraného množstva olivového oleja do stravy môže pomôcť znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu a podporiť kondíciu srdca prostredníctvom priaznivejšieho krvného tlaku, obmedzovania zápalov a regulácie hladín cholesterolu. Poukázal na to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR.
"Priaznivé účinky olivového oleja sú spôsobené najmä vysokým obsahom prospešných mononenasýtených mastných kyselín a polyfenolov (antioxidantov)," dodal. Olivový olej je podľa odborníkov dobré konzumovať najmä v kombinácii s čerstvou zeleninou.
Radia takisto využívať v strave aj iné oleje s prospešnými vlastnosťami. "Vo všeobecnosti dávajte prednosť nenasýteným tukom (repkový olej, olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo sezamový olej) namiesto nasýtených tukov (živočíšny tuk, kokosový olej alebo palmový olej)," ozrejmili. Z pohľadu rozmanitosti je podľa nich ideálna pestrá obmena rastlinných olejov, napríklad repkový - olivový - slnečnicový. Oleje sú prirodzene prítomné aj v orechoch, semenách, olivách či napríklad avokáde.

Zdroj: anc
Odborníci podotkli, že rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou zdraviu prospešnej výživy, pretože poskytujú esenciálne mastné kyseliny. "Rastlinné oleje si aj napriek spomínaným prospešným vlastnostiam do stravy pridávajte iba v malých množstvách - primeraná porcia pre zdravú dospelú osobu je ekvivalent jednej čajovej lyžičky denne," dodali.
Autor: TASR