"Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy. Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina," poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
V lete je vhodné konzumovať zeleninové šaláty, polievky, ryby, čerstvú zeleninu, z mäsa je najvhodnejšia hydina. "Neodporúčajú sa konzumovať ťažké a mastné jedlá. Takéto pokrmy zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým a ťažkým jedlám sa vyhýbajte hlavne na večeru. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok," doplnil vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik.