Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2024 20:05 | Správy | Domáce správy

Vláda podporí rozširovanie Európskej únie: Juraj Blanár o tom hovoril s ďalšími ministrami zahraničných vecí

O možnostiach ďalšej podpory prístupového procesu západobalkánskych krajín s Európskou úniou (EÚ) hovorili v piatok ministri zahraničných vecí neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu.

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) na rokovaní v Rakúsku vyzdvihol pokrok po rokoch stagnácie, no zdôraznil tiež, že štáty regiónu čakajú na prijatie do EÚ pridlho. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Skupina Priatelia západného Balkánu vznikla vlani s cieľom oživiť a zrýchliť prístupový proces. Tvoria ju Česká republika, Grécko, Chorvátsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ich ministri sa stretli so západobalkánskymi rezortnými kolegami v rámci konferencie Európske fórum Wachau.

"Zoskupeniu Priatelia západného Balkánu sa podarilo presadiť, aby bolo z úrovne lídrov krajín EÚ prijaté rozhodnutie o budúcom otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, a nasledujúci týždeň sa uskutoční medzivládna konferencia, ktorou sa oficiálne odštartuje proces prístupových rokovaní pre Čiernu Horu," vyzdvihol Blanár. S podporou skupiny takisto schválili európsky finančný nástroj na podporu socioekonomického rozvoja regiónu za šesť miliárd eur na roky 2024 - 2027.

Slovenská republika je dlhodobým podporovateľom politiky rozširovania EÚ o štáty západného Balkánu i východnej Európy na základe rovnakých podmienok, uviedlo MZVEZ SR.

Proces rozširovania patril aj k ústredným témam pracovného zasadnutia ministrov zahraničných vecí 14 krajín Dunajskej stratégie EÚ, ktoré sa konalo vo štvrtok (20. 6.) vo Viedni.

Blanár vo svojom vystúpení ocenil aktivity Dunajskej stratégie ako jediného formátu, v ktorom sa stretáva deväť členských štátov EÚ a päť kandidátskych krajín.

"Zhodli sme sa, že počas rakúskeho predsedníctva sa prostredníctvom stoviek regionálnych projektov naplnili ciele tohto združenia, osobitne v oblastiach inovácií, zelenej a obnoviteľnej energie či vzdelávania. Dunajská stratégia združuje štáty, ktoré čelia rovnakým výzvam, preto bude ďalšie posilňovanie našej spolupráce v oblastiach spoločného záujmu dôležité," priblížil.

Upozornil, že konflikt na Ukrajine má negatívny vplyv na obchod, transport energonosičov a potravinovú bezpečnosť v oblasti Čierneho mora. "Slovensko podporuje komplexný, spravodlivý a trvalý mier na Ukrajine, ktorý je jediným spôsobom, ako zabezpečiť dlhodobú stabilitu a bezpečnosť v regióne vrátane delty Dunaja," dodal Blanár.

Zúčastnené štáty vrátane SR prijali spoločnú Viedenskú dunajskú deklaráciu, v ktorej sa zamerali na otázky zahraničnej a bezpečnostnej politiky s dôrazom na stabilitu, bezpečnosť a európsku perspektívu pre celý dunajský región.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Petra si lieči dušu na klinike v Pezinku.
Petra Vajdová skončila na psychiatrii: TAKTO ju teraz videli na verejnosti! Kto jej robil spoločnosť?
Keir Starmer - Britský premiér
Britský premiér v telefonáte so Zeleneskym zaručil Ukrajine plnú podporu: Čo ešte riešili?
Čechov a Slovákov v roku 1983 zajali protivládni rebeli z hnutia UNITA podporovaní Američanmi.
Foto
UNESENÍ Čechoslováci sa po 40 rokoch stretli v Bratislave: Spomienky, z ktorých mrazí...
Matej Sajfa Cifra
STRACH moderátora Sajfu: Nechcem, aby mi sledovali deti! Stále však verí v túto vec
Požiar v psychiatrickej nemocnici v Pezinku
Na psychiatrii v Pezinku horelo: Majú s tým niečo spoločné pacienti?
Detský tábor Detíčkovo, Košice
Predtým ako pošlete dieťa do tábora, zvážte všetky skutočnosti: Odborníčka radí, čomu sa vyhnúť
Pred repre zrazom boli na dovolenke na Cypre.
S brazílskou priateľkou preberá každý zápas: Slovenský futbalista sa po EURO bude ženiť
Group of friends on a boat taking a selfie
Zverejňujete fotky priamo z dovolenky? Koledujete si o problém: Toto je dôvod prečo
Kúpele ožívajú po viac ako mesiaci.
Váš Tip
Bardejovské kúpeľné dni prinášajú cez víkend kultúrny program: Čo vás čaká na najnavštevovanejším podujatí mesta?
Vajda sa udržiava v ukážkovej forme.
Foto
Jozef Vajda prezradil svojho NÁSTUPCU! Kto z rodiny ho nahradí na umeleckej scéne?
Premiér Fico sa po atentáte prvýkrát objavil na verejnosti.
Robert Fico si vyslúžil kritiku za prejav počas sviatku sv. Cyrila a Metoda: Kto a prečo to povedal?
Tracey začala trpieť obrovskými bolesťami žalúdka.
Foto
Dovolenka sa zmenila na horor! Mama skončila v KÓME: Od zúfalých detí pýtajú peniaze