Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2024 08:08 | Správy | Zahraničné správy

Ekonomická spolupráca je základom spolupráce medzi Nemeckom a Maďarskom: Na tomto sa dohodli Orbán so Scholzom

Ekonomická spolupráca je pevným základom spolupráce medzi Nemeckom a Maďarskom, povedal maďarský premiér Viktor Orbán po piatkovom rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne a dodal, že sa dohodli na ďalšom posilňovaní ekonomických väzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Orbán v rozhovore pre maďarské verejnoprávne médiá uviedol, že rokovanie bolo zamerané na európske záležitosti a nemecko-maďarské bilaterálne vzťahy. Obchod medzi dvoma krajinami bol vlani rekordne vysoký a presiahol 70 miliárd eur, pričom štvrtina maďarského exportu smerovala do Nemecka, poznamenal maďarský premiér. Nemecké firmy zamestnávajú 250.000 až 300.000 Maďarov, predovšetkým v automobilovom priemysle.

Orbán vyhlásil, že sa so Scholzom zhodli na tom, že v automobilovom priemysle nastáva "generačná výmena". "Je veľmi dôležité, aby sa Maďarsko zapojilo do nemeckej technologickej transformácie," dodal. Orbán podčiarkol, že Maďarsko je jednou z troch krajín sveta, kde pôsobia všetky tri veľké nemecké automobilky. "Maďarsko zohráva osobitnú úlohu vo fungovaní nemeckého priemyslu a my očakávame, že nám prinesie pracovné miesta, hospodársky rast a daňové príjmy", uviedol maďarský premiér. "Toto je chrbticou nemecko-maďarských vzťahov," dodal.

Konkurencieschopnosť EÚ sa musí zvýšiť a Maďarsko je pripravené pripraviť plán, ktorý dokáže zlepšiť konkurencieschopnosť, uviedol Orbán, dodajúc, že v tejto súvislosti prebiehajú rozhovory aj s ďalšími členskými štátmi. Cieľom je, aby Európa namiesto izolácie a reagovania na globálne zmeny na základe "logiky strachu" rozširovala ekonomické väzby a posilňovala svoju sieť vzťahov globálne, vyhlásil. Namiesto toho, aby sa uzavierala do seba, by mala byť pripravená na konkurenciu, dodal.

Podľa Orbána si na stretnutí so Scholzom vyjasnili, že konflikty medzi Maďarskom a lídrom Európskej ľudovej strany (EPP) Manfredom Weberom nie sú konflikty medzi Maďarskom a Nemeckom, ale konflikty medzi Bruselom a Maďarskom. Tieto konflikty však podľa neho neovplyvnili spoluprácu Maďarska s Nemeckom. "Manfred Weber je hungarofóbny človek, ktorý nenávidí Maďarov," vyhlásil Orbán a dodal, že líder EPP obvinil Maďarov zo svojho nezvolenia za predsedu Európskej komisie. Weber je "jedným z našich najstarších oponentov, [jedným z našich najstarších] nepriateľov v európskej politike", povedal Orbán.

Zlepšenie demografickej situácie v Európe je jedným z primárnych cieľov nadchádzajúceho maďarského predsedníctva v EÚ, uviedol Orbán. Dodal, že by chcel, aby si vlády mohli navzájom pomáhať pri zvyšovaní podpory rodiny. "Medzi témami určite bude migrácia a vynaložíme maximálne úsilie na to, aby Európa naďalej patrila Európanom," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Priecestie, kde došlo k tragédii, opäť nefungovalo správne.
Šokujúci pohľad pár dní po tragédii pri Nových Zámkoch: Prečo priecestie smrti opäť NEFUNGOVALO?!
Spolu s názvom RTVS odvčera skončil aj jej generálny riaditeľ Ľuboš Machaj (vľavo). Igor Slanina bude mať obmedzené kompetencie.
Zbalený Machaj od rána čakal, komu odovzdá kľúče: Aké právomoci má dočasný štatutár STVR?
Noga priznal, že doma mu nabitý program vyčítajú.
Herec Miro Noga na koberčeku u vlastnej dcéry: Pohár tolerancie pretiekol!
Čierne stužky sú doplnkom k uniforme. Symbolizujú tichý štrajk. Policajti majú podľa Paračku (vpravo) dosť sľubov.
Šéf odborárov o nespokojných policajtoch: Čo nám nasľuboval Šutaj Eštok? Tichý protest mužov zákona
Na akcii si užívali tisícky ľudí, no jeden sa domov nevrátil...
Zbytočná smrť Šimona († 20) na festivale: Vlna kritiky na organizátorov hiphopovej akcie!
Emmanuel Macron má na konte už druhé fiasko v krátkom čase. Marine Le Pen bola predsedníčkou strany RN v rokoch 2011 až 2022.
Macron schytal K.O. od Marine Le Pen: Politička, ktorá zo strany vyrazila aj vlastného otca!
Princ Harry mal len 12 rokov, keď jeho mama zomrela.
Princ Harry otvoril staré rany: Úprimná spoveď o úmrtí svojej mamy lady Diany († 36)!
Na snímke Juraj Slafkovský.
Foto
Bombastická správa zo zámoria: Slafkovský sa zapísal do histórie, zarobí obrovský balík!
(ilustračné foto).
Američania začali dobrovoľne vyhadzovať svoje smartfóny: Prečo to robia?! Dôvod vás dostane!
firefighter
V časti Ruska vyhlásili núdzovú situáciu! Plamene pustošia, čo im príde do cesty: Katastrofálne slová
Steve Bannon a Donald Trump.
Bývalý Trumpov poradca ide sedieť! Búcha sa do pŕs: Som hrdý, že idem do väzenia
Neposedný 16-mesačný chlapček začal v dome svojich rodičov náhle kričať od bolesti, keď si spálil chodidlo na kuchynskej podlahe.
Foto
Bábätko v sekunde spustilo ukrutný plač: Nástraha, ktorá číha aj vo vašom dome! Rodičia, pozor