Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2024 23:14 | Správy | Zahraničné správy

Krvavá streľba v Dagestane: Polícia po teroristických útokoch eliminovala štyroch ozbrojencov!

Bezpečnostné zložky v Dagestanskej republike na ruskom severnom Kaukaze v nedeľu večer zneškodnili štyroch ozbrojencov, ktorí predtým v mestách Derbent a Machačkala podnikli útok na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - i na post dopravnej polície.

Agentúra Reuters informovala, že pri týchto útokoch prišlo o život najmenej šesť ľudí a ďalších asi 12 ich bolo zranených. Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na republikové úrady uviedla, že zahynulo deväť ľudí a zranených bolo najmenej 25 osôb.

Ruské médiá tvrdia, že medzi páchateľmi útokov sú aj dvaja synovia a synovec predsedu jednej z okresných samospráv, ktorého medzičasom zadržali a už aj predviedli na výsluch na políciu. V jeho dome bola vykonaná policajná prehliadka. Obaja úradníkovi synovia i synovec sú mŕtvi a boli identifikovaní. Ďalších dvoch predpokladaných útočníkov polícia údajne dolapila na úteku v blízkosti Machačkaly.

Dagestanské ministerstvo vnútra potvrdilo, že cesty do Machačkaly polícia uzavrela v snahe zabrániť prípadným ďalším páchateľom v úteku z mesta.

Miestne médiá medzičasom informovali, že večer došlo v oboch mestách k prestrelkám. Priniesli aj správy o streľbe na policajné auto v obci Sergokal vzdialenej asi 65 kilometrov od hlavného mesta Machačkala. Streľba si vyžiadala jedného zraneného.

Pokračovanie na ďalšej strane článku! »»»


Agentúra Reuters doplnila, že po útoku v synagóge i chráme vypukol požiar. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí zasa uviedlo, že synagóga v Derbente bola vypálená do tla a v synagóge v Machačkale sa strieľalo. Ministerstvo predpokladá, že v čase útokov v synagógach neboli žiadni veriaci. Ruské médiá pripomínajú, že k útokom v Dagestane došlo v deň, keď pravoslávna cirkev slávila sviatok sv. Trojice.

Ruský zväz cestovného ruchu (RST) v nedeľu večer vydal vyhlásenie, v ktorom turistom odporučil, aby sa dočasne zdržali cestovania do Dagestanu. Tým, ktorí sú už v republike, odporúča prijať preventívne opatrenia: zostať na bezpečných miestach, nevychádzať von a riadiť sa pokynmi úradov.

Ruské úrady v súvislosti s udalosťami v Dagestane poukázali na "militantné moslimské živly" zapletené do nedávnych incidentov v regióne: vlani v októbri, po vypuknutí vojny v palestínskom Pásme Gazy, výtržníci mávajúci palestínskymi vlajkami na letisku v Machačkale rozbíjali sklenené výplne dverí a pátrali po pasažieroch židovského pôvodu.

Reuters pripomenul, že ruská bezpečnostná služba FSB v apríli oznámila, že v Dagestane zadržala štyroch ľudí, ktorí boli údajne podozriví z podielu na príprave marcového útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall pri Moskve, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát.

Dagestan leží východne od Čečenska, kde ruské bezpečnostné zložky bojovali proti tamojším separatistom v dvoch vojnách: v rokoch 1994-96 a potom v rokoch 1999-2000. Od porážky čečenských povstalcov sú ruské bezpečnostné zložky s islamistickými militantmi z celého severného Kaukazu v tlejúcom konflikte, ktorý si vyžiadal životy mnohých civilistov a policajtov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Natrite sa vysokým faktorom a držte si klobúky: Počasie sa totiž zblázni hlavne na týchto miestach!
 Horskí záchranári pomáhali v pondelok 28-ročnému lesnému robotníkovi.
Horskí záchranári mali opäť plné ruky práce: Ľudia dávajte na seba väčší pozor!
(ilustračné foto)
Hororový nález v Bratislave: V byte objavili mŕtveho muža i ženu!
Prístavný most v Bratislave bude od piatka do nedele čiastočne uzavretý.
Váš Tip
Na Prístavnom moste v Bratislave plánujú začať dôležitú opravu: Vodičov čakajú dopravné obmedzenia
Čechov a Slovákov v roku 1983 zajali protivládni rebeli z hnutia UNITA podporovaní Američanmi.
Foto
UNESENÍ Čechoslováci sa po 40 rokoch stretli v Bratislave: Spomienky, z ktorých mrazí...
Matej Sajfa Cifra
STRACH moderátora Sajfu: Nechcem, aby mi sledovali deti! Stále však verí v túto vec
Požiar v psychiatrickej nemocnici v Pezinku
Na psychiatrii v Pezinku horelo: Majú s tým niečo spoločné pacienti?
Detský tábor Detíčkovo, Košice
Predtým ako pošlete dieťa do tábora, zvážte všetky skutočnosti: Odborníčka radí, čomu sa vyhnúť
Pred repre zrazom boli na dovolenke na Cypre.
S brazílskou priateľkou preberá každý zápas: Slovenský futbalista sa po EURO bude ženiť
Group of friends on a boat taking a selfie
Zverejňujete fotky priamo z dovolenky? Koledujete si o problém: Toto je dôvod prečo
Kúpele ožívajú po viac ako mesiaci.
Váš Tip
Bardejovské kúpeľné dni prinášajú cez víkend kultúrny program: Čo vás čaká na najnavštevovanejším podujatí mesta?
Vajda sa udržiava v ukážkovej forme.
Foto
Jozef Vajda prezradil svojho NÁSTUPCU! Kto z rodiny ho nahradí na umeleckej scéne?