Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2024 12:34 | Správy | Domáce správy

Inflácia v lete: Ktoré obľúbené potraviny zlacneli a za ktoré si priplatíme?

V máji tohto roka ceny tovarov a služieb na Slovensku medziročne vzrástli o 2,2 %. Oproti aprílu sa inflácia mierne zrýchlila, avšak naďalej ide o jednu z jej najnižších úrovní za posledné tri roky.

Tempo zdražovania v krajine by sa malo na obdobne nízkych úrovniach držať aj počas nasledujúcich letných mesiacov, predpokladá analytička finančnej a investičnej skupiny Wood & Company Eva Sadovská.

"Počas prázdnin si viac ako inokedy doprajeme zmrzlinu, nápoje, ovocie a zeleninu, v rámci trávenia času na dovolenke častejšie cestujeme a navštevujeme reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Za niektoré z týchto položiek zaplatíme menej ako pred rokom, za mnohé si však opäť priplatíme, avšak nie až tak výrazne ako počas uplynulých dvoch letných sezón," priblížila Sadovská.

Potraviny, po ktorých je vyšší dopyt v lete, zlacneli, nápoje sú naopak drahšie. Lacnejšia ako pred rokom je napríklad čerstvá zelenina, a to o 6,1 %, ako aj čerstvé ovocie o 2,8 %. Ceny zmrzliny taktiež výrazne poklesli o 8,4 %. Drahšie sú naopak minerálne vody, šťavy a najvýraznejší rast cien zaznamenalo nealkoholické pivo, ktorého ceny medziročne vzrástli o 6,2 %. Ceny sú vyššie aj v reštauráciách, kaviarňach, rekreačných a športových strediskách. Organizované dovolenkové zájazdy sú medziročne drahšie o 7,4 %, vyplýva z aktuálnych štatistík Eurostatu.

Súčasné ceny pohonných látok sú podobné ako vlani. "Momentálne predpokladáme, že aj počas prázdninových mesiacov by sme mohli tankovať za porovnateľné ceny ako pred rokom, teda bez výraznejších výkyvov cien," avizovala Sadovská. Na približne rovnakej úrovni zostali aj ceny vlakovej dopravy, ktorá je drahšia o 1,1 %. K výraznejšiemu zdraženiu došlo v prípade autobusov o 14,6 % a leteckej dopravy o 6,2 %.

Spomedzi obľúbených dovolenkových destinácií bol najrýchlejší rast cien potravín a nealkoholických nápojov na Malte a v Španielsku, a to o 4,8 % a 4,4 %. Pohonné látky zdraželi najmä na Cypre, v Česku a Chorvátsku. V reštauráciách a kaviarňach ceny najviac, o vyše desatiny, rástli v Rumunsku a Chorvátsku. Najpomalší rast cien, vyše 3 %, sa týkal francúzskych a talianskych reštaurácií. Ubytovanie najviac zdraželo v Chorvátsku o 14,7 %, v Portugalsku o 13,4 % a v Českej republike o 10,8 %. Najpomalší rast cien v tejto oblasti evidovali na Malte a vo Francúzsku, a to o 1,4 % a 2,8 %.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bezpečnostná služba Talibanu (ilustračná fotografia).
Prelomili sa ľady? OSN prináša dobré správy: Taliban toto urobil po prvýkrát
V Poslaneckej snemovni trénovali zásah proti útočníkovi.
Mimoriadna situácia v Poslaneckej snemovni v Česku: Pripravovali sa na najhoršie, výsledok nepoteší
Foto
Šokujúce video sa šíri internetom: Gól Anglicka podľa neho nemal platiť!
Finnish Flag - National Flag of Finland on a blue sky - Helsinki, Finland
Fínsko odkleplo obrannú dohodu s USA: Výhoda pre obe krajiny, čo tým získali Američania?
Boeing 787-9 Dreamliner (ilustračná fotografia).
Panika na palube lietadla! Stroj musel núdzovo pristáť: Cestujúci sú ZRANENÍ
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Dôležitý krok pre páry rovnakého pohlavia: Krajina sa rozhodla konať, bude sa im ľahšie dýchať
Cancer cells vis - 3d rendered image, enhanced scanning electron micrograph (SEM) of cancer cell. Visual of overall shape of the cell's surface at a very high magnification.  Medical research concept.
Liek na RAKOVINU?! Vedci prišli s fantastickým objavom: Pozrite sa, čo ju dokáže zničiť
(ilustračné foto)
Vážne obavy: NATO nasadilo lietadlá do vzdušného priestoru Poľska, aký je dôvod?
V 80. rokoch navštevovala zväčša opustené domy v Liverpoole.
Bývalá vlamačka o chybe, ktorú robí takmer každý: Týmto uľahčujete prácu zlodejom!
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Výhoda, ktorú má len málokto: Trump má imunitu, TOTO mu bez problémov prejde
Marián Gáborík poslal odkaz slovenským futbalovým reprezentantom.
Foto
Nahnevaný Gáborík posiela odkaz slovenským futbalistom: TOHTO hráča ste mali dať dole!
Otec vedie svojho syna vo svojich šľapajách.
Foto
Syn speváčky Tiny a futbalistu Lásika: Potatil sa? Záber otca s Leom hovorí za všetko!