7. bryndzová nátierka
Úplná slovenská klasika! Avšak srdcia gurmánov, ako sa zdá, si až tak nezískala. Okrem tradičnej bryndze býva doplnená mletou paprikou, cibuľou a rascou. Aj keď sa o skutočnom pôvode tejto klasickej stredoeurópskej nátierky dlho viedli spory, jej názov určite pochádza z nemeckého výrazu používaného pre slovenský Liptov.
8. karbonátky
Karbonátky je univerzálny pojem, ktorý označuje širokú skupinu tradičných českých a slovenských placiek. Hoci sa prevažne vyrábajú z mletého bravčového, hovädzieho alebo kuracieho mäsa, ich základom môže byť aj rôznorodá zelenina, ryby, sója, šošovica, ovos a dokonca aj syr. Okrem základných surovín sa do nich zvyčajne pridáva cibuľa, cesnak a rôzne koreniny. Väčšina druhov sa tvaruje do hrubých okrúhlych placiek, ktoré sa opečú a vyprážajú na panvici do chrumkava a zlatohneda. Česi aj Slováci ich konzumujú ako rýchly a výživný obed alebo večeru.