Listová zelenina obsahuje množstvo dusičnanov, ktoré môžu tlmiť ústne baktérie a kyslosť v ústach. Tým častá konzumácia listovej zeleniny predchádza ochoreniu ďasien a zubným kazom.
Mia Burleigho a Siobhan Moran z University of West Scotland hľadali alternatívy k tradičným ústnym vodám. Študovali vplyv dusičnanov na zdravie ústnej dutiny u športovcov. Zistili, že pitie šťavy z cvikly, ktorá obsahuje vysoké množstvo dusičnanov, chráni ich zuby pred kyslými športovými nápojmi a sacharidovými gélmi počas cvičenia.
„Naša práca ukázala, že ošetrenie vzoriek plaku od pacientov s periodontálnym ochorením dusičnanmi zvýšilo hladinu zdravých baktérií a znížilo kyslosť. Napríklad konzumácia šťavy z hlávkového šalátu počas dvoch týždňov znížila zápal ďasien a zvýšila hladinu zdravých baktérií u pacientov s ochorením ďasien. Rastúce dôkazy naznačujú, že dusičnany sú základným kameňom zdravia ústnej dutiny. Chrumkanie listovej zeleniny pri jedle môže pomôcť predchádzať alebo liečiť ochorenie ústnej dutiny a udržuje ústa svieže a zdravé,“ tvrdí Burleighová a Moranová.
Listová zelenina ako špenát a šalát, ale aj koreňová zelenina ako cvikla sú bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a dusičnany. Dusičnany môžu byť premenené na oxid dusnatý baktériami vo vnútri úst. To pomáha predchádzať premnoženiu škodlivých baktérií a znižuje kyslosť ústnej dutiny. U mužov navyše podporujú kvalitnú erekciu.