Bez podporných mechanizmov prijatých zo strany štátu v čo najkratšom čase slovenskí potravinári nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov. Uviedli to na brífingu predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Mesačne mohol ušetriť potravinársky podnik za jedného zamestnanca práve vďaka odvodovej úľave približne 190 eur. Od prvého júla to už nebude možné. "Je to rozhodnutie Európskej komisie, ktoré nám ostáva len rešpektovať. Preto musíme teraz zintenzívniť podporu pre potravinárske odvetvie z národných zdrojov. Politici sa počas celého trvania odvodových úľav vyjadrovali ako o nástroji, ktorý nielenže zmierni infláciu, ale pomôže vyrábať potraviny lacnejšie. Pokiaľ to má naďalej platiť, potrebujeme nájsť veľmi rýchlo náhradu za túto európsku pomoc, no už z národných zdrojov. Navyše, pri uvedomení si toho, že potravinárom štát so zvyšovaním konkurencieschopnosti pomáhal roky dozadu skutočne len minimálne," uviedol predseda SPPK Andrej Gajdoš.
"Myslím si, že na Slovensku po 1. júli nebude existovať veľa takých podnikov, ktoré po zrušení odvodovej úľavy nebudú zvyšovať ceny svojich potravinových výrobkov. Ako máme za zmenených podmienok dodržiavať doteraz platné cenové relácie? Úľava na odvodoch predstavuje obrovskú úsporu pre potravinárov a možnosť investovať napríklad do nových technológií. Takto sa nedá stabilne podnikať a plánovať výrobu," dodal podpredseda SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty.