Predstavitelia SPPK pripomenuli, že komora tému podpory potravinárskeho priemyslu dlhodobo rieši s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. SPPK navrhuje, aby boli ako náhrada za stopnuté odvodové úľavy prijaté iné formy pomoci pre potravinárov.
Riešením by mohlo byť podľa komory napríklad dlhodobé systémové riešenie odvodových úľav v zmysle zákona o sociálnom poistení, a na to naviazanej schémy štátnej pomoci mimo dočasného krízového rámca, či oslobodenie povinných príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu, príplatkov za nočnú prácu a príplatkov za sviatok od daní a odvodov na strane zamestnanca a od odvodových povinností zamestnávateľa na obdobie minimálne jedného kalendárneho roka. Uvedené opatrenia navrhuje SPPK zaviesť pre všetky odvetvia potravinárskeho priemyslu.
Gajdoš upozornil, že v čase rušenia odvodových úľav sa diskutuje aj o ďalej pripravovanej legislatívnej zmene, ktorá rovnako negatívne ovplyvní slovenských potravinárov. Ministerstvo financií (MF) SR pripravuje novelu zákona o cenách. Chce ňou zaviesť povinnosť, aby obchodníci na dennej báze oznamovali MF spotrebiteľské ceny vybraných potravín. Momentálne sa uvažuje o necelej tridsiatke potravín vrátane rôznych druhov chleba, múky, mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa, ovocia, vajec, cukru alebo zemiakov. Účinnosť zákona by mala byť od 1. januára 2025, s ohlasovaním cien sa počíta v druhej polovici roka. Slovenskí potravinári už dopredu s touto novelou zásadne nesúhlasia.