Vzhľad
Farba zmrzliny musí byť podľa portálu finedininglovers podobná farbe jej základnej zložky. Ak si teda vyberiete napríklad malinovú, farba by mala byť presne taká, akú majú čerstvé maliny. Ak je príliš bledá, môže byť stará, ak je farba príliš živá, mohli sa do nej pridať farbivá. Pozornosť treba venovať ľadovým kryštálikom - ak sú prítomné, naznačujú, že mohla byť nesprávne uchovávaná.
Aróma
Skutočnosť, že zmrzlina je zmrazená, znamená, že nemôžeme vnímať jej arómu.
Konzistencia
Ak zmrzlinár použije pri balení zmrzliny príliš veľkú silu, ukáže sa to tak, že je príliš hustá. Môže byť príliš studená (optimálna teplota je približne -13 °C) alebo môže obsahovať nedostatočné množstvo vzduchu. Na druhej strane by nemala byť ani príliš mäkká alebo ľahká.