Začali v maringotke
V roku 1989 sa podarilo otvoriť jeho dedovi a otcovi zmrzlináreň, ktorá funguje dodnes. „Bola to taká malá modrá maringotka. Potom sa nám podarilo vydražiť pozemok, o ktorý sme však po páde režimu prišli. Museli sme ho znova dražiť,“ objasnil Jakub s tým, že vlastnia pozemok len pod maringotkou a zvyšok si prenajímajú, aj keď to tak pôvodne byť nemalo.
V roku 1993 dovolili rodine z Macedónska kvôli šikmej veži, aby nabrala lepšiu stabilitu, postaviť na mieste maringotky normálnu zmrzlináreň. „Výrobňu máme už 25 rokov na Bakošovej ulici. Tam sa rodí naša tradičná ľadová pochúťka z troch základov. Predtým bola výroba poriadne náročná, boli tam 150-litrové kotly a všetko sme miešali veľkou varechou pri 80 °C,“ usmial sa zmrzlinár s tým, že dnes už používajú modernejšie stroje.
Podľa Jakuba bol vtedy oveľa menší výber zmrzliny, pretože neboli dostupné suroviny tak, ako to je teraz. „Mali sme šesť druhov. Neskôr sa už dali robiť rôzne druhy orieškových, kávová či karamelová. Dnes dokážem vyrobiť 150 druhov a denne mám tých 30 - 40 druhov,“ doplnil.