Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2024 13:13 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Potulky Slovenskom s hviezdnymi sprievodcami: Mária Čírová a Bystrík Červený predstavujú Trnavu!

V našom novom letnom špeciáli sa vyberieme na potulky po niektorých slovenských mestách. Ak sa rozhodnete navštíviť Trnavu, rozhodne nevynechajte tieto zaujímavé miesta. Dvaja trnavskí rodáci, speváci Mária Čírová (35) a Bystrík Červený (42) vám prezradia, čo by ste mali v malom Ríme, ako sa tomuto mestu vďaka mnohým kostolom hovorí, vidieť.

Mestská veža

Dominanta mesta sa nachádza priamo na Trojičnom námestí. Mestská veža má 57 metrov a je postavená, rovnako ako hradby mesta, z pálenej tehly, ktorá sa vyrábala v tehelniach v okolí Trnavy. V roku 1693 boli v mestskej veži osadené dva zvony, ktoré mali slúžiť na hlásenie blížiaceho sa nepriateľa, ale i požiarov v meste. Pôvodné zvony sa zachovali dodnes a ich zvuk môžu aj dnes ľudia počuť - každých 15 minút odbíjajú čas. Pravdepodobne od 17. storočia sú na veži slnečné hodiny, tie neskôr v roku 1729 doplnil hodinový stroj, ktorý je potrebné dodnes ručne každý deň naťahovať. Na vežu vedie 143 schodov a je prístupná každý deň.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ružový park

Romantickým miestom v minulosti bol a stále je Ružový park, ktorý prešiel v roku 2023 kompletnou rekonštrukciou. Pokojné prostredie, množstvo oddychového priestoru, fontány a posedenie pri šumiacej rieke Trnávka alebo na lavičkách s bohatou kulisou nádherných ruží vám spríjemnia každý deň. Takmer priamo v parku sa nachádza aj detské ihrisko s množstvom preliezok a s bufetom, ktorý spravuje trnavský skautský zbor Dlhé mačky.

Najväčší kostol, Katedrála sv. Jána Krstiteľa

Trnave sa hovorí aj malý Rím, pretože je tu 13 kostolov. Najväčším z nich je dvojvežová Katedrála sv. Jána Krstiteľa. Tento rímskokatolícky chrám je nielenže najväčší, ale predstavuje prvú barokovú stavbu na Slovensku a od roku 1978 slúži ako sídlo Trnavskej arcidiecézy. Bohato zdobený interiér trnavskej katedrály je vyzdobený dielami talianskych, rakúskych a slovenských majstrov. Skutočným pokladom je drevený pozlátený štvoretážový oltár. Ten je považovaný za najväčší drevený ranobarokový oltár v strednej Európe. Počas návštevy Slovenska v roku 2003 sa tu modlil aj Ján Pavol II.

Námestie sv. Mikuláša

Námestie svätého Mikuláša v Trnave patrí do historického jadra Trnavy, ktoré je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Nachádza sa na ňom Bazilika sv. Mikuláša (tzv. Hrubý kostol - tak je známy medzi Trnavčanmi) a budovy patriace k farnosti. Vnútri kostola je obraz Panny Márie Trnavskej, ktorý od roku 1663 viackrát plakal krvavé slzy a obránil Trnavu pred vpádom tureckých vojsk či morom. Vidieť ho môžete v bočnej kaplnke baziliky, ktorá je bežne prístupná verejnosti. Trnavský sochár I. Melczer v roku 1731 postavil z vďaky za ukončenie moru na tomto námestí súsošie svätého Jozefa.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: regiontrnava.sk, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Odlietate na dovolenku? Z TOHTO letiska pri Slovensku hlásia problém!
Pri tragickej nehode vlaku a autobusu na železničnom priecestí v Nových Zámkoch zomrelo 6 ľudí.
Foto
Vláda rozhodla: Rodinám obetí vlakového nešťastia pri Nových Zámkoch vyplatia túto sumu
(ilustračné foto)
Žena na východe vrazila do zábradlia a ušla: Neskôr ju zastavila polícia a... To vážne?!
Donald Trump, Vladimir Putin.
Trump má rokovať s Putinom! Zdvihne vám obočie, o čom sa majú dohadovať
Robert Kaliňák (vľavo) vysvetlil, akým komplikáciám čelil premiér.
Chystá sa už Robert Fico SPÄŤ? Kaliňák prehovoril: Čoskoro by sa mohol premiér objaviť na verejnosti!
Foto
Nedali si pozor alebo to spravili naschvál? Televízia totálne zosmiešnila Cristiana Ronalda!
Foto
Tatar po podpise novej zmluvy: Bol som smutný, keď som...
Ukrajinská vlajka nad mestom Charkov.
Aha, čo sa šíri v Česku! Kto chce TAKTO zastaviť pomoc Ukrajine?
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
STVR nahradila RTVS: Šimkovičová predstavila viaceré ZMENY! V tomto bude odlišná
Michael († 45) prácu s deťmi miloval.
Záhadná smrť trénera Michaela († 45) na Malorke: KTO mu DOHRÝZOL telo?!
Františka odsúdili na 3 roky.
Foto
Emóciami nabitý súd: Ťažko chorý invalid František sa zrútil! 3 roky basy za hádky so ženou
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Prieskum ukázal jasné výsledky: Ktorému politikovi dôverujú Slováci najviac?!