Vplyv rastlinnej stravy
Na začiatku štúdie bol priemerný LDL cholesterol (všeobecne známy ako „zlý” cholesterol) 110,7 mg/dl v skupine vegánov a 118,5 mg/dl v skupine ľudí s mäsom v strave. Na konci 8-týždňovej štúdie sa hladina LDL cholesterolu pôsobivo znížila približne na 96 mg/dl u vegánov a 116 mg/dl u tých, čo jedli mäso. Tento posun sa prejavil približne vo štvrtom týždni, čo znamená rýchlu pozitívnu zmenu.
Okrem toho sa u vegánov z páru dvojčiat zaznamenal pozoruhodný 20 % pokles hladiny inzulínu nalačno, čo je rozhodujúci ukazovateľ zníženia rizika cukrovky. Gardner, prekvapený rozsahom zlepšenia, zdôraznil, že v oboch skupinách došlo k úbytku hmotnosti, pričom o niečo výraznejšie zmeny boli pozorované vo vegánskej skupine.
Nie všetky vegánske diéty sú rovnaké
Vegánska strava, ktorá prospieva srdcu, často zahŕňa strukoviny bohaté na vlákninu, ktorá prospieva srdcu, a vyhýba sa nasýteným živočíšnym tukom. Gardnerova rada? Nemusíte sa hneď vrhnúť na úplné vegánstvo. Stačí znížiť príjem mäsa a zároveň zaradiť viac rastlinných bielkovín, čo môže výrazne prospieť vášmu srdcu. Táto štúdia nabáda, aby ste sa viac zamerali na rastlinnú stravu a aby ste preskúmali rôznorodosť a chuť vegánskych jedál.