Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2024 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Veľké plány zoo v Bratislave: Vybudujú nový magnet pre turistov?

V Bratislave by v budúcnosti mohlo vzniknúť nové zážitkové centrum vedy a planetárium. Vybudovať by ho mali v areáli zoologickej záhrady. Vyplýva to z memoranda o spolupráci, ktoré zobralo bratislavské mestské zastupiteľstvo vo štvrtok na vedomie.

Rámcovo sa realizácia odhaduje na obdobie rokov 2028 - 2029. Predchádzať tomu bude vytvorenie spoločného projektového tímu, vyhlásenie potrebnej architektonickej súťaže, vypracovanie štúdií i dokumentácií.

"Zážitkové centrum má potenciál stať sa novým magnetom pre turizmus. Zároveň bojovať proti rastúcej skepse voči vede, zvyšovať úroveň kritického myslenia a záujem detí a mládeže o STEM oblasti," uvádza dôvodová správa materiálu s tým, že má ísť o vzdelávanie v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky.

Do memoranda je zakomponované hlavné mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj (BSK), Výskumná a inovačná autorita (VAIA), Slovenská akadémia vied (SAV), Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, občianske združenie Slovenské planetáriá, Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a vedenie bratislavskej zoo.

Spoločným cieľom má byť zvýšenie záujmu o vedu a techniku neformálnym vzdelávaním, ale tiež zvyšovanie informovanosti verejnosti o aktivitách a formách podpory výskumu, vývoja a inovácií. Planetárium ako súčasť zážitkového centra má slúžiť na propagáciu vedeckých poznatkov v oblasti vesmíru a iných vied a súčasne ako multifunkčný prezentačný priestor. Využiť chcú zároveň synergie jednotlivých svojich projektov a zámerov v lokalite Mlynskej doliny, kde sa koncentrujú vedecko-výskumné kapacity, a prepojiť ich vhodným spôsobom s areálom zoo.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo ešte vlani koncom júna rozhodlo, že plánované planetárium a mediatéka na nábreží Dunaja v Bratislave nebudú. Poslanci vtedy schválili úpravu dohody s developerom týkajúcu sa záväzku za pozemky pod bývalým Parkom kultúry a oddychu (PKO). Hlavné mesto však deklarovalo, že má záujem o podporu vedy a výskumu a rozumie snahám o vybudovanie planetária. Zastávalo však názor, že takáto inštitúcia má byť umiestnená vo vhodnej lokalite a vo vhodných priestoroch s potenciálom rozrastať sa o nové funkcie v oblasti vedy a vzdelávania.

Myšlienku vybudovať komplex zážitkového centra vedy a planetária v areáli zoo, ktorá sa nachádza v katastrálnom území Karlovej Vsi, vníma pozitívne aj starostka tejto mestskej časti Dana Čahojová. Hovorí, že obyvatelia si to zaslúžia. "Ako sa ukázalo, súčasná finančná situácia mesta ja taká, že to Plató, ktoré sme vymenili za planetárium, ostane len na papieri. Mesto podľa môjho názoru nebude mať zdroje, aby Plató na Staromestskej ulici mohlo vybudovať," skonštatovala Čahojová poukazujúc zároveň na záverečný účet mestskej časti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri tragickej nehode vlaku a autobusu na železničnom priecestí v Nových Zámkoch zomrelo 6 ľudí.
Úsek trate pri Nových Zámkoch, kde vyhaslo 7 životov: Až po 4 dňoch obnovili dopravu
Makarská (Ilustračné foto)
Záhadné zmiznutia v Chorvátsku: Po Márii († 76) sa zľahla zem, neskôr ju našli mŕtvu! Pátrajú aj po ďalšej žene
TIOP Vrakuňa je prvým terminálom, ktorý ŽSR realizujú v Bratislave.
Foto
V Bratislave pribudla nová železničná zastávka: AHA, kde môžete nastúpiť
(ilustračné foto)
Nebezpečná zábavka detí v Námestove: Po kontrole polície musí konať sociálka!
Dieťa sa nedopatrením dostalo k droge z matkiných rúk.
Foto
Feťáčka predávkovala bábätko heroínom: NAHRÁVKA odhalila neuveriteľnú neľudskosť matky
Herec stvárnil mnoho nezabudnuteľných postáv.
Foto
SND ukončilo ďalšiu sezónu: Neprehliadnuteľná Gabika Dzúriková sa odviazala na balkóne!
Na snímke lídri opozičných strán -  zľava Michal Šimečka (PS), Branislav Gröhling (SaS) a Milan Majerský (KDH)
Aktualizované
Problém opozície s STVR: Pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase podávajú ústavnú sťažnosť
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Taraba o novom zákone: Každý medveď, ktorý sa priblíži k ľudským obydliam ľudí, bude eliminovaný
Polícia riešila dramatickú streľbu.
Foto
Dramatická STREĽBA pri diaľnici: Útočník trafil muža do tváre! Zasahovali záchranky a špeciálny vrtuľník
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Nešťastie v Bratislave: Hromadná nehoda na moste Lanfranconi!
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Minister obrany Kaliňák: Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli
Česká hokejová hviezda Jaromír Jágr
Poriadna HANBA pre Jaromíra Jágra: Hviezdneho hokejistu VYHODILI z taxíka!