Bisfenol A alebo BPA, ktorý sa používa v obaloch na potraviny a nápoje vrátane PET fliaš, sa dostáva do ľudského tela s vodou a znižuje citlivosť buniek na inzulín. To zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. BPA je v EÚ povolený pri výrobe plastových obalov na potraviny a potravinárske výrobky.
Autori budú svoje zistenia prezentovať na vedeckých stretnutiach Americkej diabetologickej asociácie. Autori už vyzvali americkú Agentúru na ochranu životného prostredia (EPA), aby prehodnotila bezpečné limity pre BPA vo fľašiach a obaloch na potraviny.
"Tieto zistenia sú prvým dôkazom, že konzumácia BPA môže zvyšovať riziko cukrovky 2. typu. Tieto výsledky naznačujú, že by sa mala prehodnotiť bezpečná dávka a že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by mohli pacientom navrhnúť tieto zmeny," uviedli vedci z California Polytechnic State University.
Každý však môže znížiť množstvo BPA, ktoré konzumuje. Nebude kupovať balenú vodu, bude používať vodu z vodovodu a nosiť ju v nerezových alebo sklenených fľašiach. Plastové fľaše na pitnú vodu na opakované použitie tiež často obsahujú BPA. Existujú však výrobcovia, ktorí certifikovali, že ich plastové fľaše neobsahujú BPA.