Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2024 08:15 | Správy | Zahraničné správy

Spávaniu na lavičke odzvonilo: Mestá zavádzajú prísne opatrenia

Samosprávy v USA budú môcť po novom zakázať ľuďom bez domova prespávať na verejných priestranstvách. Počet ľudí bez domova pritom v USA dlhodobo narastá a nové pravidlá sa môžu dotknúť viac ako 650.000 ľudí, zatiaľ čo kapacity nocľahární nepostačujú. TASR správu prebrala od agentúry AP.

USA vedú štatistiku o počte ľudí bez domova od roku 2007. Momentálne je podľa úradov v takejto situácii najviac ľudí od začiatku zberu týchto údajov, čo predstavuje medziročný nárast až o 12 percent. Takmer polovica ľudí bez domova je pritom nútená prespávať vonku.

Nové právomoci samosprávam priznal americký Najvyšší súd v súvislosti s mestami na západnom pobreží, ktoré však nemajú dostatočné kapacity nocľahární pre ľudí bez strechy nad hlavou. Predstavitelia samospráv argumentovali tým, že kvôli tomuto pravidlu nemohli zasiahnuť proti dočasným obydliam a stanom, ktoré zasahovali do priestorov chodníkov a iných verejných priestranstiev.

Zástupcovia a podporovatelia ľudí bez domova na druhej strane uviedli, že ak mestá budú môcť presadzovať takýto zákaz prespávania, bude to znamenať kriminalizáciu bezdomovectva ako takého a celkovú krízovú situáciu to iba zhorší. Mestá a samosprávy doteraz mohli regulovať takéto dočasné obydlia, ale nemali právomoc zakázať ľuďom prespávať vonku

Najvyšší súd zrušil rozhodnutie súdu v San Franciscu, podľa ktorého je zákaz prespávať na verejnom priestranstve krutý a nezvyčajný trest. Pôvodné rozhodnutie takéto prespávanie umožňovalo a týkalo sa deviatich štátov na západe USA, vrátane Kalifornie. Tam sa nachádza až jedna tretina všetkých ľudí bez domova z celého USA.

Prípad pochádza z vidieckeho mesta Grants Pass v štáte Oregon. To sa odvolalo proti rozhodnutiu rušiacemu pokuty za prespávanie vonku, keď sa v miestnych parkoch preplnili stany s ľuďmi bez strechy nad hlavou. Obvodný odvolací súd v USA, pod ktorý spadá deväť štátov západného pobrežia pritom ešte v roku 2018 rozhodol, že takéto zákazy porušujú ôsmy dodatok americkej ústavy, ak v danej oblasti nie je dostatok miest na prespanie.

Ceny bývania v spojení s nedostatočnou sociálnou podporou počas pandémie koronavírusu pripravili o bývanie veľký počet obyvateľov. Najčastejšie prichádzajú o domov príslušníci rôznych menšín, či už vekových (najmä starší ľudia), rasových či etnických, alebo príslušníci LGBTQI+ komunity. Nedostupná zdravotná starostlivosť v oblasti duševného zdravia a závislostí tento problém iba prehlbuje.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia obvinila vodiča, opitý v Bánovciach nad Bebravou zrazil chodkyňu.
Foto
Opitý Trnavčan si zavaril: Auto zatlačilo chodkyňu k stene! Tie zranenia sú hrozné
Angličan Jude Bellingham gestikuluje v zápase proti Slovensku na EURO 2024
Bellingham pobúril obscénnym gestom: Výsmech Slovákom?
K hrozivej nehode došlo 29. júna 2008.
Vinou Rasťa Žitného zomrel malý Tomáško († 5): Po 16 rokoch rodina Žilavých trúchli opäť
Mladík skočil zo strechy školy.
Aktualizované
Nové informácie v prípade samovraždy Romana († 15) z Parchovian: Nečakané OBVINENIE!
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
RTVS je už minulosťou: Nový zákon nadobudol účinnosť! TU je všetko, čo potrebujete o STVR vedieť
(ilustračná foto)
Mimoriadna situácia v Handlovej trvá vyše roka: Ako to vyzerá pri obchodnom centre v súčasnosti?
Foto
Nechutná dohra osemifinále: Hviezda Angličanov vulgárne zaútočila na Calzonu
Polovica autobusu zhorela do tla, Druhá časť skončila po zrážke v priekope.
Svedok Michal o hororovej scéne v Nových Zámkoch: Kričali sme od bezmocnosti!
Dušan Ambróš účinkuje aj v obľúbenom jojkárskom seriáli Nemocnica.
Foto
Fešný herec a moderátor z JOJky sa stal prvýkrát OTCOM! Krásna FOTO s dieťatkom
Bezpečnostná akcia realizovaná príslušníkmi Oddelenia cestnej dopravy a špeciálnych kontrol Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici.
Foto
Veľká akcia na hraničnom priechode: Polícia si posvietila na kamióny! Vážne porušenie predpisov
Na oblohe sa ukázal zaujímavý jav.
Váš Tip
Slováci netušili, čo sa im v noci prehnalo nad hlavou: Záber z kamery odkryl ohromujúcu pravdu, pozerajte!
Foto
Po vypadnutí z ME máme aj jednu dobrú správu: Slovensko našlo strelca i útočníka