Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2024 22:01 | Správy | Zahraničné správy

Le Penová vydala jasné stanovisko: Vyzvala krajnú pravicu na dosiahnutie väčšiny v druhom kole volieb

Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová vyzvala nacionalistickú alianciu, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb získala absolútnu väčšinu po tom, ako jej strana Národné združenie (RN) dosiahla v nedeľu v prvom kole hlasovania dobré výsledky a predbežne vedie so ziskom približne 34 percent. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA

"Vyzývam vás, aby ste sa pridali ku koalícii slobody, bezpečnosti a bratstva. Zmobilizujte sa, aby zvíťazil ľud," povedala Le Penová krátko po zverejnení predbežných volebných výsledkov. V politike nie je nič bežnejšie ako zmena moci, zdôraznila a varovala pred falošným šírením strachu proti jej strane. Le Penová bola predsedníčkou RN do roku 2022.

"Úprimne ďakujeme voličom a vítame tento výsledok ako prvý krok k zmene politiky a ako prejav dôvery, ktorý nás ctí a zaväzuje. Nič však ešte nie je vyhraté, rozhodujúce bude druhé kolo," vyhlásila Le Penová. Aby sa mohla začať "rekonštrukcia Francúzska", museli by voliči pomôcť RN získať absolútnu väčšinu. Na dosiahnutie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení - dolnej komore francúzskeho parlamentu - je potrebných 289 kresiel.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na vytvorenie širokej koalície proti RN v druhom kole volieb. Jeho centristická aliancia sa v prvom kole prepadla na tretie miesto, keď zaostala za RN aj ľavicovou alianciou Nový ľudový front (NFP).

Macron hneď po zverejnení predbežných výsledkov povedal, že nastal čas, aby sa proti Le Penovej strane postavila veľká, jasne demokratická a republikánska koalícia.

O tom, koľko kresiel získa v Národnom zhromaždení každý z hlavných blokov, sa rozhodne až v druhom kole volieb 7. júla. Vo Francúzsku sa pred druhým kolom hlasovania často vytvárajú miestne aliancie, ktoré môžu zmeniť výsledok volieb. Macron pravdepodobne dúfa, že ľavicové sily a centristický tábor dokážu zabrániť drvivému víťazstvu krajnej pravice.

Macron tiež povedal, že vysoká volebná účasť je dôkazom toho, aké dôležité je pre Francúzov toto hlasovanie, a že voliči si želajú, aby sa politická situácia vyjasnila. Podľa odhadov sa volebná účasť pohybovala medzi 65,8 až 67 percentami, čo je oveľa viac ako v predošlých parlamentných voľbách pred dvoma rokmi.

Líder RN Jordan Bardella vyhlásil, že ak jeho strana získa v druhom kole volieb absolútnu väčšinu, chce sa stať "premiérom všetkých Francúzov", dopĺňa tlačová agentúra AFP. "Francúzsky ľud vyniesol jasný verdikt," povedal Bardella. Zdôraznil, že chce byť predsedom vlády, ktorý rešpektuje ústavu v "spolužití" s prezidentom Macronom, ale ktorý bude "nekompromisný".

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Daniela je zástankyňou zdravého životného štýlu.
Foto
Peštová si vymyslela šialený stravovací plán: AHA, jedli by ste to? Už teraz vie, že zlyhá!
Polovica autobusu zhorela do tla, Druhá časť skončila po zrážke v priekope.
Foto
NOVINKY o tragickej nehode pri Nových Zámkoch: Došlo k pochybeniu? Železnice zakročili
Pracovník spoločnosti na odvoz komunálneho odpadu náhle zoskočil na vozovku, kde práve prechádzalo auto a jeho vodička už nemohla zrážke zabrániť.
Foto
Čo to stváral? Muž zoskočil zo smetiarskeho auta priamo pod... Prejde vám mráz po chrbte
Foto
Žena zažila HOROR: Napadnutá vo vlastnej záhrade! Na FOTO musíte mať silný žalúdok
V lese na Dargove našli muníciu.
Foto
Nebezpečný nález na Dargove: Polícia zasahovala za prísnych opatrení! Čo tam objavili?
Andrej Babiš.
Babiš prehovoril o novej frakcii Patrioti pre Európu: Pozrite sa, v čo dúfa
Polícia zistila v rámci kontroly oprávnenosti pobytu cudzincov v Trnavskom kraji viac ako 100 porušení.
Foto
Policajná kontrola priniesla katastrofálne výsledky: Viac ako 100 porušení! V 4 prípadoch rázne zakročila
Černockú rola Saxany vystrelila do výšin.
Legendárna Saxana si prešla obrovským TRÁPENÍM: Bola to hrôza a priala som si, aby...
Prezident Pellegrini počas inauguračného prejavu.
Kancelária prezidenta zvažuje právne kroky: Zneužitie osoby Pellegriniho na propagáciu produktov?!
Ilustračné foto.
V slovenskej obci vyhlásili MIMORIADNU situáciu: Znepokojivý dôvod! Ovplyvniť to môže životy ľudí
Marek vytvoril počas búrky v Nitre dychberúci záber s bleskom.
FotoVáš Tip
V meste nad Zoborom sa v sekunde rozžiarila obloha, Marek bol pripravený: Jeho dychberúca momentka očarila Slovákov!
Viac ako tisíc prípadov gastroenteritídy zaznamenali v talianskom mestečku Torri del Benaco ležiacom na východnom brehu Gardského jazera.
Prenádherné jazero čelí veľkej kauze: Turistov trápia črevné problémy! Pozrite sa, čo odhalili analýzy