Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2024 22:01 | Správy | Zahraničné správy

Le Penová vydala jasné stanovisko: Vyzvala krajnú pravicu na dosiahnutie väčšiny v druhom kole volieb

Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová vyzvala nacionalistickú alianciu, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb získala absolútnu väčšinu po tom, ako jej strana Národné združenie (RN) dosiahla v nedeľu v prvom kole hlasovania dobré výsledky a predbežne vedie so ziskom približne 34 percent. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA

"Vyzývam vás, aby ste sa pridali ku koalícii slobody, bezpečnosti a bratstva. Zmobilizujte sa, aby zvíťazil ľud," povedala Le Penová krátko po zverejnení predbežných volebných výsledkov. V politike nie je nič bežnejšie ako zmena moci, zdôraznila a varovala pred falošným šírením strachu proti jej strane. Le Penová bola predsedníčkou RN do roku 2022.

"Úprimne ďakujeme voličom a vítame tento výsledok ako prvý krok k zmene politiky a ako prejav dôvery, ktorý nás ctí a zaväzuje. Nič však ešte nie je vyhraté, rozhodujúce bude druhé kolo," vyhlásila Le Penová. Aby sa mohla začať "rekonštrukcia Francúzska", museli by voliči pomôcť RN získať absolútnu väčšinu. Na dosiahnutie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení - dolnej komore francúzskeho parlamentu - je potrebných 289 kresiel.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na vytvorenie širokej koalície proti RN v druhom kole volieb. Jeho centristická aliancia sa v prvom kole prepadla na tretie miesto, keď zaostala za RN aj ľavicovou alianciou Nový ľudový front (NFP).

Macron hneď po zverejnení predbežných výsledkov povedal, že nastal čas, aby sa proti Le Penovej strane postavila veľká, jasne demokratická a republikánska koalícia.

O tom, koľko kresiel získa v Národnom zhromaždení každý z hlavných blokov, sa rozhodne až v druhom kole volieb 7. júla. Vo Francúzsku sa pred druhým kolom hlasovania často vytvárajú miestne aliancie, ktoré môžu zmeniť výsledok volieb. Macron pravdepodobne dúfa, že ľavicové sily a centristický tábor dokážu zabrániť drvivému víťazstvu krajnej pravice.

Macron tiež povedal, že vysoká volebná účasť je dôkazom toho, aké dôležité je pre Francúzov toto hlasovanie, a že voliči si želajú, aby sa politická situácia vyjasnila. Podľa odhadov sa volebná účasť pohybovala medzi 65,8 až 67 percentami, čo je oveľa viac ako v predošlých parlamentných voľbách pred dvoma rokmi.

Líder RN Jordan Bardella vyhlásil, že ak jeho strana získa v druhom kole volieb absolútnu väčšinu, chce sa stať "premiérom všetkých Francúzov", dopĺňa tlačová agentúra AFP. "Francúzsky ľud vyniesol jasný verdikt," povedal Bardella. Zdôraznil, že chce byť predsedom vlády, ktorý rešpektuje ústavu v "spolužití" s prezidentom Macronom, ale ktorý bude "nekompromisný".

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana Majeská
Foto
Jana Majeská v Dunaji vzbudzuje rešpekt: A čo súkromie? TOTO by ste na herečku nepovedali!
Ilustračné foto.
Slováci, to NAJHORŠIE ešte len príde: Hrozí nám niečo, čo tu už dlho nebolo!
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
KONIEC Martina Nováka?! TU už šéfkuchára viac neuvidíte: Pozrite sa, čo prezradil
Bojnický zámok
Váš Tip
Bojnický zámok má cez víkendy počas leta pripravené špeciálne podujatia: Toto v bežných otváracích hodinách nezažijete!
Z preplnených rebríkov na severe tak mienia turistov presunúť na opačný koniec parku.
Turistu zasiahol kameň padajúci z vodopádu: Bol prevezený do nemocnice
Kedy na Slovensko príde horúčava a búrky? (Ilustračné foto)
Vysoké teploty a búrky z tepla: SHMÚ varuje pred náhlymi zmenami počasia na týchto miestach
Známe krásky preferujú jednodielne plavky.
Foto
Známe krásky v sexi jednodielnych plavkách: Pohľad pre bohov! Jeden zlý pohyb a...
Aj každodenné pitie vína môže spôsobiť vážne problémy (ilustračné foto).
Pijete ALKOHOL každý deň? OKAMŽITE prestaňte! Na vaše telo to má zdrvujúci efekt
(ilustr. foto)
Toto už viac nerobte! Môžete tým svojmu štvornohému miláčikovi viac uškodiť ako pomôcť
Ružomberok
Váš Tip
Ružomberok si pre domácich aj návštevníkov pripravil letné prehliadky: Takto spoznáte históriu i súčasnosť mesta!
(ilustračné foto).
Dovolenka v Chorvátsku sa zvrtla: Čechov na nafukovačke odnieslo na šíre more
Radosť anglických hráčov po góle na 2:1 v osemfinále proti Slovensku na EURO 2024
Foto
Bývalý slovenský reprezentant si servítku pred ústa nedával: TAKTO naložil Angličanom!