Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2024 00:00 | PR články
PR článok

Futbal: Európske klubové súťaže klopú na dvere. S kým hrajú naše tímy?

Drvivá väčšina futbalových fanúšikov sleduje počas júla vyraďovacie súboje na európskom šampionáte. Tak trochu v tieni EURA 2024 sa ale rozbiehajú už aj európske klubové súťaže prvými predkolami. Tímy, ktoré v nich účinkujú, finišujú s prípravou na úvodné duely. Výnimkou nie sú ani slovenskí zástupcovia ŠK Slovan Bratislava, MFK Ružomberok, FC DAC 1904 Dunajská Streda a FC Spartak Trnava.

V druhom predkole Ligy majstrov sa predstaví úradujúci majster ŠK Slovan Bratislava. Ten ťahá šnúru troch ročníkov, kedy sa predstavil v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy, pričom posledné dve sezóny si zahral aj počas jari v play-off. V ročníku 2022/2023 vypadol v osemfinále po penaltovom rozstrele, v ostatnej sezóne sa do osemfinále neprebojoval, keď vypadol v predkole play-off s rakúskym Sturmom Graz.  

V článku sa dozviete, s kým a kedy hrajú slovenskí zástupcovia svoje prvé zápasy v pohárovej Európe aj s ktorými súpermi sa môžu stretnúť v prípade postupu.   

Slovan s vysokými ambíciami 

Liga majstrov je najprestížnejšia futbalová klubová súťaž na svete. Zahrať si v nej je pre niektoré tímy povinnosťou a s nemalými príjmami z nej počítajú aj vo svojich stámiliónových rozpočtoch. Pre iné kluby je snom dostať sa aspoň do jej skupinovej fázy. Finále sa v ročníku 2024/ 2025 odohrá v Mníchove a obhajcom pohára bude Real Madrid. 

Tréner „Belasých“ Vladimír Weiss sa už niekoľkokrát vyjadril, že Slovan by mal bez účasti v skupinovej fáze niektorej z európskych pohárových súťaží problém „prežiť.“ Jednoznačne najdrahší káder spomedzi slovenských tímov je stavaný na to, aby Slovan opäť nechýbal medzi najlepšími tímami v Európe. Z tohto pohľadu je Európska konferenčná liga minimom, ktoré musí mnohonásobný slovenský majster dosiahnuť.   

Ambície v klube sú však určite vyššie a snom je účasť v Lige majstrov. Slovan pred sezónou káder sčasti obmenil, zaujímavými posilami sú nepochybne Róbert Mak, ktorý sa na Slovensko vracia z ďalekej Austrálie či Július Szöke z cyperského Arisu Limassol. Za spomenutie stojí určite aj návrat Yuriyho Medvedeva či prestupy po úspešných hosťovaniach Dávida Strelca a Marka Toliča. Nahlas sa hovorí aj o príchode Andraža Šporara, ktorý by mal nadviazať na svoje výkony v belasom drese spred niekoľkých rokov. Veľkou neznámou však stále ostáva brankársky post po odchode Milana Borjana. 

Vysoký koeficient 

Vďaka doteraz najvyššiemu koeficientu Slovan figuruje v predkole Ligy majstrov medzi nasadenými tímami v tzv. majstrovskej vetve. Žreb mu v prvom kole prisúdil severomacedónskeho majstra FK Struga. Prvý zápas sa odohrá na Tehelnom poli 10. júla a aj podľa stávkovej kancelárie ifortuna.sk je Slovan jasným favoritom s kurzom na víťazstvo 1,27 a na postup 1,13. 

Odveta je na programe o týždeň neskôr. Ak Slovan zvládne tento dvojzápas a postúpi do druhého kola, zaručenú bude mať minimálne účasť v play-off o skupinovú časť Európskej konferenčnej ligy. V prípade postupu čaká na Slovan v druhom predkole Ligy majstrov víťaz duelu medzi slovinským majstrom NK Celje a estónskym Flora Tallinn. Prvé zápasy sú plánované na 23. 7. /24. 7., odvety  na 30. 7./ 31. 7. Ak by však Slovanisti nesplnili úlohu favorita a neprešli cez prvé predkolo, pokračovali by v druhom predkole UEFA Konferenčnej ligy, kde by sa im do cesty postavilo bieloruské Dinamo Minsk alebo arménsky Pjunik Jerevan. 

Ružomberčania v Európskej lige vďaka víťazstvu v Slovenskom pohári 

Európska liga UEFA je na starom kontinente v dôležitosti futbalovou súťažou číslo 2. V poslednom ročníku ju dokázal prvýkrát vo svojej histórii vyhrať taliansky tím Atalanta Bergamo. Finálový zápas ročníka 2024/2025 sa uskutoční v španielskom Bilbau. 

Finálové víťazstvo nad Spartakom Trnava zaručilo hráčom MFK Ružomberok účasť v prvom predkole Európskej ligy UEFA. Tá sa pre nich začne na domácom trávniku 11. júla proti kazašskému tímu Tobol Kostanay. Ružomberok figuroval pri žrebovaní medzi nenasadenými tímami, naopak Tobol mal tretí najvyšší koeficient spomedzi tímov v prvom predkole. To ho pasuje do role mierneho favorita, Ružomberčania však bez šance určite nie sú a urobia pre postup do druhého predkola všetko čo bude v ich silách.  V prípade, že by sa im to podarilo, čaká ich mimoriadne atraktívny a ťažký súper, turecký Trabzonspor. Ten v ostatnej sezóne skončil v lige na treťom mieste za Galatasarayom a Fenerbahce. Ak sa im cez prvé predkolo EL nepodarí prejsť, presunú sa do druhého predkola UEFA Konferenčnej ligy, kde si o postup do tretieho predkola tejto súťaže zahrajú proti švajčiarskemu FC St. Gallen.  

Tím spod Čebraťa prišiel pred novou sezónou o svojho kapitána Mareka Zsigmunda, ktorý prestúpil do FC Košice. Okrem neho sa zatiaľ veľké zmeny v kádri neudiali a fanúšikovia tak netrpezlivo očakávajú ohlásenie avizovaných posíl, ktoré by zvýšili šance Liptákov na postup cez kazašský tím a následne aj boj o vyššie priečky v domácej lige. 

Spartak bojoval o miestenku do posledného zápasu 

Mimoriadne hektický záver sezóny prežili hráči Spartaka Trnava. Po zbabranom pohárovom finále proti MFK Ružomberok si miestenku do pohárovej Európy zabezpečili až v poslednom ligovom kole. Spoločne s DAC Dunajská Streda sa tak predstavia v druhom predkole UEFA Konferenčnej ligy. Tím pod vedením Michala Gašparíka posilnil pred sezónou Belgičan Milan Corryn, ktorý v minulosti obliekal dres AS Trenčín. Z Plzne prišiel obranca Libor Holík, z Mladej Boleslavy Vojtech Kubista. Spartak hlási tiež návrat viacerých hráčov z hosťovania v Malženiciach, posilou by mal byť aj Slovinec Ziga Freligh, ktorý minulú sezónu obliekal dres Michaloviec.   

Cieľom Spartakovcov je zopakovať účasť v skupinovej fáze Konferenčnej ligy. Budú to však mať nepochybne ťažké, v druhom predkole ich čaká víťaz dvojzápasu medzi kazašským FC Aktobe a bosniackym FK Sarajevo. Prvý zápas je na programe  25. 7., odveta o týždeň neskôr v prvý augustový deň, kedy sa Trnavčania predstavia pred vlastnými divákmi. 

DAC proti neúspešnému tímu z predkola Európskej ligy   

Aj hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda by svoje účinkovanie v Konferenčnej lige mali začať na ihrisku súpera 25. júla. Bude ním porazený tím z prvého predkola Európskej ligy – Šeriff Tiraspoľ z Moldavska alebo azerbajdžanský FK Zira. V minulej sezóne vypadli Dunajskostredčania hneď v prvom predkole Konferenčnej ligy, tohtoročná automatická účasť v druhom predkole tak znamená posun o stupienok vyššie. To však určite nie je pre hráčov zo Žitného ostrova uspokojením a budú sa snažiť postúpiť ďalej.

Káder DAC bude v sezóne 2024/2025 opäť zložený prevažne zo zahraničných hráčov. Medzi nich patrí aj jedna z najnovších posíl Máté Tuboly. Ešte len 19-ročný stredopoliar prichádza z Debrecínu, kde hosťoval ako hráč Győru. V najvyššej maďarskej lige si pripísal v ročníku 2023/2024 ako stredopoliar 12 štartov. 

Európska konferenčná liga, po novom len UEFA Konferenčná liga je najmladšou klubovou súťažou v Európe. Jej finálové vyvrcholenie sa v roku 2025 uskutoční u našich severných susedov v meste Wroclav. V sezóne 2023/2024 sme v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy mali prvýkrát až dvojnásobné zastúpenie, keď sa do nej podarilo prebojovať Slovanu aj Spartaku.  

Slovenskí fanúšikovia veria, že aj v sezóne 2024/2025 budú môcť sledovať zápasy viacerých tímov v skupinových fázach niektorých z troch uvedených pohárových súťaží.   

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú zadržali v sobotu na demonštrácii v holandskej metropole Haag.
Foto
Thunbergová opäť skončila v rukách mužov zákona: Protest sa vymkol spod kontroly, zasahovali i vodné delá
Shiffrinová a Kilde sa zasnúbili.
Kildeho dojemné vyznanie Shiffrinovej: Slová, ktoré chytia za srdce!
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
KDH kritizuje Fica za nedávne výroky o progresívcoch: Poukázalo pritom na jednu dôležitú skutočnosť
Ilustračné foto
Meteorológovia bijú na poplach, časť Slovenska zasiahne poriadna smršť: Pozor najmä v týchto okresoch
Dermatologička odporúča vyhnúť sa týmto veciam počas letných dní
4 veci, ktoré v LETE nikdy NEROBTE: Inak riskujete vážne komplikácie
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbánova novovznikajúca frakcia v EP sa rozrástla o ďalšieho člena: Vo veci nastal zásadný posun
Archív
Ministerstvo spravodlivosti plánuje zmeny: Chce zvýšiť počty TÝCHTO úradníkov!
Ilustračné foto
Tragická nehoda: Kamión sa zrazil s minibusom! Hlásia niekoľko obetí, zasahujú záchranári aj polícia
(ilustračné foto).
Hasiči na nohách, v Podunajských Biskupiciach vzplanulo pole: Podarilo sa im oheň dostať pod kontrolu?
Z predpovedí Baby Vangy behá mráz po chrbte. (Ilustračné foto)
TEMNÉ predpovede Baby Vangy: V tento dátum má ZANIKNÚŤ svet! 9 udalostí, ktoré majú postihnúť ľudstvo
Štefan (66) s pokutou za parkovanie, ktorú dostal po dvoch mesiacoch.
FotoVáš Tip
Štefan zostal po návšteve bratislavskej nemocnice v šoku: Zaplatil som za parkovanie, prišla mi pokuta! Čo na to mesto?
Louis čierna- 1 660 €
Foto
Barbora Krajčírová je hotová nákupná maniačka: Módne kúsky za riadne sumičky! Ako reaguje moderátorka?