Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 300 g menších jahôd
- 1 vanilkový struk
- 2-3 vetvičky bazalky
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- 200 g smotany na šľahanie
- 50 g horkej čokolády
Príprava: 30 minút
Mrazenie: 6 hodín
Postup:
Jahody umyte, osušte a očistite. Štyri dajte bokom, zvyšok nakrájajte na polovice. Pripravte si štyri vyššie misky ako na suflé. Do stredu vložte celé jahody a okolo rozložte prepolené jahody reznou stranou k okrajom misky. Tretinu vanilkového struku rozpoľte a vyškrabte z neho dreň. Zvyšok dobre zabaľte a odložte. Bazalku opláchnite, odtrhnite šesť najväčších lístkov a nasekajte najemno. Žĺtok vyšľahajte s lyžicou cukru a vanilkovou dreňou do krémova. Bielok vyšľahajte na tuhý sneh. Potom doň zašľahajte lyžicu cukru. 150 g smotany vyšľahajte do tuha a zamiešajte spolu s nasekanou bazalkou do žĺtkového krému. Zľahka zapracujte sneh. Krém nalejte na jahody do misiek a vrch zarovnajte. Dajte aspoň na 4 - 6 hodín do mrazničky. Čokoládu nasekajte a spolu s 50 g smotany na šľahanie rozpustite nad horúcim vodným kúpeľom. Zamrznuté tortičky vyberte z mrazničky, nechajte trocha roztopiť, alebo rýchlo vložte do horúcej vody a ihneď vyberte. Vyklopte, polejte ešte teplou čokoládovou omáčkou a ozdobte bazalkou.