V skutočnosti sa dá použiť aj na zlepšenie pôdy, vďaka čomu môžu paradajky "rásť silnejšie a vytláčať rozsiahlejší koreňový systém", ktorý môže výrazne zlepšiť celkovú úrodu. Pre výhody pridaných živín je najlepšie pridať použitú kávovú usadeninu v čase výsadby. Táto počiatočná dávka živín a dodatočná vlhkosť môže byť nevyhnutná na to, aby sa presadené rastliny rýchlo ujali a vytvorili silný skorý rast koreňov. Na tento účel primiešajte dve až tri polievkové lyžice kávovej usadeniny do výsadbovej jamy pred pridaním rastliny paradajok. Nezabudnite paradajky zasadiť hlboko, aby mali čo najlepšiu šancu nasiaknuť živiny.
Pri miešaní kávovej usadeniny používajte len použitú kávovú usadeninu, pretože čerstvé kávové zrná obsahujú kyseliny, ktoré môžu zmeniť pH pôdy a byť škodlivé pre rastliny. Používanie použitej kávovej usadeniny však nekončí len pri výsadbe. Môžete ju používať na prihnojovanie paradajok počas celého vegetačného obdobia.
Jim a Mary povedali: "Každé tri až štyri týždne posypte niekoľko polievkových lyžíc okolo základne každej rastliny paradajky. Pomôže to poskytnúť rastlinám nízky a stály prísun živín zakaždým, keď prší alebo keď zalievate. Zemina na vrchu tiež pomáha kypriť pôdu a dodáva jej štruktúru, keď sa rozkladá. Kávová usadenina teda nielenže dodáva rastlinám živiny, ale zároveň zlepšuje pôdu."