"U zamestnancov môže záťaž teplom viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou," poznamenal Lukáš Juhas z odboru.
Zamestnávatelia by k opatreniam mali pristúpiť, keď na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemôžu zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky. Patrí medzi ne napríklad úprava času práce či posun začiatku zmeny. "V prípade potreby by sa mali umožniť zamestnancom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou," pripomenuli odborníci.
Zamestnanec snov!
Na pracovisku by malo byť dostatok pitnej vody. "Zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady," doplnil odbor. Odporučil nápoje s čo najmenším obsahom cukru. "Sladké nápoje zvyšujú pocit smädu," podotkol. Zdôraznil, že tekutiny musia byť zdravotne neškodné a nemôžu obsahovať ani malé množstvo alkoholu. "Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia. Za vhodné sa považujú napríklad stolové minerálne vody s obsahom Na+ do 100 miligramov na liter, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy," dodal.
Treba podľa neho tiež zabezpečiť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky, a to tienením, napríklad žalúziami alebo roletami. "Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu," uviedol.
Klimatizáciu treba podľa slov odborníkov využívať primerane. "A to tak, aby rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím bol päť, maximálne sedem stupňov Celzia," ozrejmili. V prípade, že na pracovisku klimatizácia nie je, mali by zamestnávatelia zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. "Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov," apeloval odbor.