Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré konzumujú v Európskej únii najmenej rýb. Obmedzenie predaja živých rýb by podľa tajomníka Slovenského rybárskeho zväzu Bohuša Cintulu viedlo k ďalšiemu zníženiu konzumácie rýb. Tradične je na Slovensku najvyšší predaj a spotreba rýb pred Vianocami. Zväz chce však apelovať na obyvateľov, aby využili lokálny celoročný predaj rýb.
Výhodou kúpy živej ryby oproti mrazenej z obchodu je podľa jeho slov to, že zákazník si ju môže sám vybrať a nemusí si robiť starosti o jej pôvode a čerstvosti. Myslí si, že dovezené mrazené ryby nemajú taký prísny veterinárny dohľad, ako je v chovoch a na predajných miestach na Slovensku.
Rybári a chovatelia chcú vyvracať argumenty aktivistov o utrpení rýb, najmä kaprov, v kadiach a pri prevoze. "Ryby necítia bolesť tak ako človek. Sú súčasťou nášho jedálnička už tisíce rokov a aktivisti nám nemôžu vnucovať ich stravovacie návyky," poznamenal prezident Združenia chovateľov rýb Miroslav Šlenc.
Aktivisti v uplynulom období upozornili najmä na hrubé zaobchádzanie s kaprami, ktoré si zákazníci odnášajú domov živé. Pri prevoze sa podľa nich dusia v igelitových taškách a ľudia nevedia zabezpečiť ich rýchlu a bezbolestnú smrť. Poukazujú tiež na to, že z týchto dôvodov predaj živých rýb ukončili viaceré obchody a aj niektoré mestá.