Keď totiž ľudia jedia ovocie bohaté na fruktózu pred pitím, počas neho a po ňom, fruktóza z ovocia, ktorá sa pomaly uvoľňuje, zabezpečuje pomalšie opíjanie, ale aj rýchlejšie zbavovanie sa alkoholu v krvi.
Samozrejme, toto absolútne neplatí v prípade džúsov. Naopak, tie stav opitosti podporujú. Účinok sa prejaví len vtedy, keď sa konzumuje celé surové ovocie - nie šťavy -, keď sa fruktóza uvoľňuje do tela pomaly.
Svoju úlohu zrejme zohráva aj vláknina a ďalšie živiny v ovocí.Ak sa však chcete zbaviť opice, musíte počas večera a noci jesť veľa ovocia.Ovocie však obsahuje aj kyseliny a v spojení s nadmerným príjmom alkoholu to môže podráždiť tráviaci trakt a spôsobiť nevoľnosť a zvracanie.
V experimentálnej štúdii britskí fyziológovia testovali, ako fruktóza ovplyvňuje schopnosť organizmu spracovať alkohol.