Zhromaždili štyridsaťpäť zdravých mužov vo veku dvadsaťpäť až tridsaťpäť rokov a podávali im rovnaké množstvo fruktózy za každý gram alkoholu na kilogram telesnej hmotnosti. Výsledky boli zaujímavé: fruktóza výrazne skrátila čas, počas ktorého sa účastníci cítili opití, približne o 30,7 percenta, a tiež zvýšila rýchlosť, akou ich telo eliminovalo alkohol, približne o 44,7 percenta.
Pre človeka s hmotnosťou osemdesiat kilogramov to znamená, že by musel zjesť asi päť alebo šesť jabĺk alebo štyri banány, aby získal dostatok fruktózy na to, aby sa zbavil obávaného bolehlavu.
"Je fruktóza zaručeným liekom na opicu? Nie, ale je to zaujímavý mechanizmus, ktorým potraviny a najmä ovocie môžu zmierniť niektoré nepriaznivé účinky alkoholu. Všimnite si, že fruktóza zo surového ovocia s výhodou jeho vlákniny a mikroživín sa výrazne líši od vysoko rafinovanej fruktózy z ovocných štiav," komentovala odborníčka na výživu Dr. Rhonda Patricková vo vyhlásení pre The Mail.