"Z vitamínov má popredné miesto vitamín C, ktorý je silný antioxidant. Obsahujú minerály, ale aj stopové prvky - meď, draslík, železo, horčík, vápnik, zinok, kobalt. Meď obsiahnutá v malinách sa odporúča tým, ktorí trpia stresovým vypätím," uviedla vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.
Maliny obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vitamínu A. Ten podporuje zdravý zrak, chráni bunky, ovplyvňuje kvalitu zubov, kostí, vlasov a pokožky. Obsahujú aj biotín a vitamín B7. "Biotín je nevyhnutný pre správny stav pokožky. Už odpradávna sa maliny používali pri prechladnutí a akútnych ochoreniach dýchacích ciest, pri chrípke, horúčkovitých stavoch, bolestiach kĺbov a neuralgii," ozrejmila odborníčka.
Podotkla, že ich možno použiť do rôznych koláčov, smoothies, do jogurtov či cereálnych kaší. Urobiť z nich možno napríklad aj džem či sirup. "Plody malín majú minimum kalórií, preto sú vhodné pri redukcii hmotnosti," doplnila Klinčáková. Upozornila, že alergikom a malým deťom by sa mali maliny dávať opatrne.