Kakaovo - čerešňový koláč z kefíru
Na 15 - 20 kusov budeme potrebovať:
- 3 šálky polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
- 2 šálky krupicového cukru
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 500 ml kefíru
- 1 lyžicu kyslej smotany (hustého jogurtu)
- trištvrte šálky oleja (plus na vymastenie formy)
- 70 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- za poriadnu hrsť lieskových orieškov (nasekaných)
- 500 g odkôstkovaných čerešní
Na čokoládovú polevu:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 150 g tmavej čokolády
Príprava: 25 minút
Pečenie: 35 minút
Postup:
Plech alebo formu vytrite olejom a vysypte múkou. Všetky suroviny okrem čerešní dajte do misy a vymiešajte dohladka. Cesto vylejte na plech a posypte vykôstkovanými čerešňami. Pečte pri 180 °C 30 - 35 minút. Pripravte polevu: V hrnčeku dajte zohriať smotanu tesne pod bod varu. Potom ňou zalejte rozlámanú čokoládu a vymiešajte dohladka. Polevou potrite celý vychladnutý koláč alebo ňou ozdobte naservírované porcie.