Káva rovnakého výrobcu sa v jednej krajine predáva s vyšším obsahom kofeínu ako inde. Rybacie prsty zase obsahujú v niektorých štátoch menej rybacieho mäsa, ľadový čaj viac umelých sladidiel! Takéto rozdiely v potravinách našli kontroly v minulých rokoch po celej Európskej únii. Na Slovensku sa zatiaľ nerobili. Od júla ich dostane do gescie Štátna veterinárna a potravinová správa.
Oznámil to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč spolu s riaditeľom správy Martinom Chudým. „Túto tému som otvoril aj na európskej úrovni - zaradil som ju na rokovanie rady ministrov EÚ. Dosť ministrov členských štátov EÚ nás v tejto otázke podporilo, lebo dvojaká kvalita potravín na Slovensku stále pretrváva,“ povedal minister Takáč.
Chystajú laboratóriá
Veterinárna a potravinová správa podľa Takáča dokončuje metodiku a onedlho sa pustí do práce tak, aby tento problém vymizol. „V Česku už po aplikácii obdobného zákona, ako bol tento rok prijatý na Slovensku, v zásade s dvojakou kvalitou potravín problém nemajú,“ spresnil minister. Podľa Chudého ľudia tento fenomén vnímajú. Porovnávajú tovary, ktoré si kúpia v zahraničí, s tými, ktoré dostanú u nás.
„Ak tovar má rovnaký obal, tak spotrebiteľ očakáva, že zloženie tovaru bude všade rovnaké. Spúšťame preto kontrolu dvojakej kvality, chystáme laboratóriá. Kontroly budú opäť garantovať inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Budú absolútne transparentné, absolútne otvorené, aby nikto nemohol povedať, že ho diskriminujeme, alebo nejakým spôsobom znevýhodňujeme,“ doplnil Chudý.