Cuketová bábovka s korením
Na 10 - 12 porcií budeme potrebovať:
- 500 g cukety
- 330 g hladkej múky
- 180 g rozpusteného masla (plus na vymastenie formy)
- 130 g trstinového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- pol lyžičky citrónovej kôry (nastrúhanej)
- 2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky mletej škorice
- pol lyžičky mletého anízu
- štipku drveného kardamómu
- štipku soli
- hrubú múku na vysypanie formy a práškový cukor na posypanie
Na kandizovanú cuketu:
- 1 cuketu
- 200 g kryštálového cukru
- 200 ml vody
Príprava: 40 minút
Pečenie: 60 minút
Postup:
Cuketu nastrúhajte nahrubo a vyžmýkajte z nej tekutinu. V miske zmiešajte múku, cukor, kypriaci prášok, všetko korenie a štipku soli. Vo väčšej mise zmiešajte vajce, rozpustené maslo, citrónovú kôru aj šťavu a vyžmýkanú cuketu. Nakoniec pridajte sypké suroviny. Cesto vylejte do vymastenej formy vysypanej múkou (20 cm) a pečte pri 180 °C asi hodinu. Urobte test špajdľou. Zatiaľ pripravte kandizovanú cuketu: Nakrájajte ju na tenké plátky - najlepšie mandolínou. V kastróle zmiešajte vodu s cukrom a za stáleho miešania priveďte do varu. Keď sa cukor rozpustí, vsypte cuketu a na miernom ohni varte 20-30 minút. Potom plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte vyschnúť. Vychladnutú bábovku podávajte posypanú cukrom a ozdobenú kandizovanou cuketou.
Zákazník v reštaurácii natočil skutočne zvláštne jedlo. Trúfnete si tipnúť, čo to je?