Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2024 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Slováci zverujú domácich miláčikov psím hotelom čoraz častejšie: Hrôza, čo sa v niektorých udialo!

Záujem o psie hotely narastá, dopyt stúpa najmä po denných škôlkach. Prípadov zanedbania starostlivosti zo strany zariadení je mnoho. TASR o tom informovala iniciatíva Zvierací ombudsman.

"Počas našej 13-ročnej praxe sme sa, žiaľ, stretli s mnohými prípadmi, kedy pobyt zanechal na zvieratách trvalé následky práve vinou majiteľa zariadenia. Napríklad psík prišiel o oko alebo zvieratá nemali dostatočný pohyb a boli celý čas svojho pobytu v klietkach, dokonca so zviazanými končatinami," uviedol Zvierací ombudsman.

V prípade, že zvieraťu ublížili, má fyzické následky či zavinili smrť a je preukázateľná vina zo strany zariadenia, má majiteľ právo podať trestné oznámenie. Okrem trestu sa môže dožadovať aj finančnej kompenzácie za veterinárnu starostlivosť a liečebné náklady, tvrdí iniciatíva. Považuje tiež za dôležité, aby ľudia nahlasovali prípady, kde majú podozrenie, že zariadenie nezabezpečuje potrebnú a dostatočnú starostlivosť zvereným zvieratám. Podnet môžu podať na regionálny orgán Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Priblížil, že na zriadenie hotela alebo škôlky pre zvieratá si stačí založiť živnosť, prenajať alebo vlastniť priestor a upraviť ho podľa požiadaviek Úradu verejného zdravotníctva SR. Kontroly zariadení však podľa iniciatívy štát nevykonáva, pokiaľ niekto nenahlási podozrenie.

Zvierací ombudsman tiež apeluje na majiteľov zvierat, aby zvážili všetky riziká a správne vyhodnotili zdravotný stav svojho domáceho miláčika. Neodporúča využívať psie hotely alebo denné škôlky v prípade, že je pobyt pre zviera stresujúci a nepohodlný a nereaguje dobre na zmenu prostredia. Majiteľ by mal podľa iniciatívy vopred zvážiť aj správanie zvieraťa v interakcii s inými zvieratami.

"Overte si, či majú majiteľ a zamestnanci skúsenosť s prácou so zvieratami, prípadne majú vzdelanie v oblasti kynológie. Neodborné zaobchádzanie zo strany majiteľa môže mať nepriaznivé následky na zdravie a psychiku psa," odporúča ombudsman.

Je tiež podľa neho dobré overiť si skúsenosti a referencie iných majiteľov zvierat. Pri návšteve zariadenia si treba všímať, koľko zamestnancov sa stará o daný počet psov. "Jeden človek určite nie je schopný plnohodnotne zabezpečiť starostlivosť a venovať svoj čas napríklad 20 psom. Navštívte hotel osobne, ak je to možné," tvrdí iniciatíva s tým, že by majitelia mali skontrolovať aj prostredie, či je čisté, bezpečné a priateľské pre zvieratá.

Majitelia by sa mali informovať o tom, akú stravu poskytuje hotel pre zvieratá. Niektoré hotely ponúkajú špeciálnu stravu podľa potrieb zvieraťa alebo umožňujú priniesť vlastné jedlo. "Tiež sa uistite, že majú prístup k veterinárnej starostlivosti v prípade potreby, či je zaistená pravidelná dezinfekcia a čistenie priestorov," dodal Zvierací ombudsman.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lion in a zoo
Nešťastie v zoologickej záhrade: Riaditeľku dotrhali 3 levy!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Bývalý prezident Rudolf Schuster: Za svoju činnosť získal ocenenie!
Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 16. októbra 2024.
Vo vojne v Gaze nastal zlom! Svet reaguje: Príde nová fáza konfliktu?
Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Zabili vodcu Hamasu! Kamery odhalili niečo nečakané
Ján podľahol vážnym zraneniam po páde z balkóna.
Foto
Tragédia vo futbalovej rodine: Skočil Ján († 37) pred zrakmi rodičov po priznaní viny?! Prehovoril sused, ktorý všetko videl
Herec Braňo Deák sa v bielej farbe cítil ako doma.
Úprimné priznanie Braňa Deáka: V tomto som úplne ako ŽENA! Takého chlapa by chcela doma každá
Tomášovi hrozí v prípade dokázania viny 25 rokov väzenia až doživotie.
Foto
Jozefa († 70) a Vieru († 69) mal zavraždiť vlastný syn: Podrezal otca a udusil matku?! Strašné, čo sa dialo v dome hrôzy
Na miesto priletel záchranársky vrtuľník, žiaľ, zbytočne.
Tragická SMRŤ robotníka († 36) vo výkope: Vyhrabávali ho takmer HODINU! Smutné priznanie hasiča
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie