Zmestia sa aj na menšiu záhradku, keďže sa neplazia ako klasické tekvice. Pre spotrebu bežnej rodiny pritom bohato stačí 3 až 5 rastlín.
Aj keď je cuketa väčšinou bezpečná na konzumáciu, je dôležité dávať pozor na jej chuť - ak sa stretávate s extrémne horkou cuketou, vyhnite sa jej konzumácii, aby ste predišli riziku otravy. Najchutnejšie sú mladé plody do veľkosti 20 cm, ktoré sú krehké a šťavnaté. Aké najchutnejšie pokrmy môžete z tejto zeleniny pripraviť?
Polievka
Budete potrebovať:
- 1 cuketu
- 1 cibuľu
- 1 kyslú smotanu
- vodu
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Takto vyzerá čarovanie s jedlom: Nebudete veriť vlastným očiam, čo urobil kuchár s ohňom!
Postup:
Cuketu nastrúhajte, alebo nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu očistite a nakrájajte na kocky. Dajte ju do hrnca s olivovým olejom a orestujte. Potom k nej pridajte cuketu. Osoľte, okoreňte a zalejte horúcou vodou. Varte, kým cuketa zmäkne. Potom rozmiešajte kyslú smotanu s vodou a pridajte ju do polievky. Pomiešajte a odstavte. Polievku rozmixujte ponorným mixérom a môžete podávať.